Kosovo 2

22.03.2024.

12:47

Tzv. Kosovo primaju u Savet Evrope?

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja izjavila da je već preporučeno da tzv. Kosovo postane član Saveta Evrope.

Izvor: Tanjug

Tzv. Kosovo primaju u Savet Evrope?
Hybrid Gfx/ Shutterstock

Podeli:

Ona je za Tanjug istakla da je  izvestiteljka za prijem tzv. Kosova u SE Dora Bakojani preporučila da tzv. Kosovo postane članica te političke organizacije i da će o tom predlogu Politički komitet odlučivati 25. marta na vanrednom sastanku.

"Bakojani je ranije rekla da će tražiti da Priština ispuni tri uslova - vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, osnivanje Zajednice srpskih opština i treći vezan za eksproprijaciju zemljišta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Sada je, uprkos tome, promenila stav i preporučila Političkom komitetu i Parlamentarnoj skupštini SE da prime tzv. Kosovo", rekla je Biljana Pantić Pilja u izjavi za Tanjug.

Ona dodaje da je to vrlo razočaravajuća odluka, posebno kada se uzme u obzir da Dora Bakojani dolazi iz Grčke, koja nije priznala nezavisnost tzv. Kosova.

"Ona kao iskusni političar se vešto izvlači iz svega i govori da će konačnu reč dati Komitet ministara, a prvo se o tome odlučuje na sastanku Političkog komiteta SE koji će biti sledeće nedelje u Parizu", naglašava Biljana Pantić Pilja.

Dodaje da se u zvaničnoj agendi sastanka Političkog komiteta nigde ne spominje glasanje o ovom predlogu, ali napominje da postoji praznina u kojoj ta tačka može da bude dodata.

Ona ocenjuje da se delu međunarodne zajednice očigledno žuri, čim su zakazali vanredni sastanak, neposredno pre katoličkog Uskrsa, koji slavi većina članova, a da je Dora Bakojani očigledno podlegla njihovim pritiscima i promenila mišljenje.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

16 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

21 h

Podeli: