Ubijena palestinska beba, Abas odbacio Šaronov zahtev

Izvor: B92

Sreda, 07.05.2003.

16:15

Default images
Izraelska vojska ubila je u sredu jednu bebu u području Pojasa Gaze, a palestinski premijer Mahmud Abas glatko je odbacio novi izraelski uslov za mirovne pregovore - odustajanje od prava na povratak palestinskih izbeglica.

Jednogodišnji Alijan Bašiti pogođen je metkom u glavu i kasnije je preminuo u lokalnoj bolnici, kažu doktori u gradu Kanu Junis, gde se incident dogodio. Palestinci tvrde da su izraelski vojnici pucali po predgrađu Kan Junisa, a da je beba pogođena u svojoj kući.

Izraelska armija kaže da su njeni vojnici na isturenom položaju kod jednog jevrejskog naselja došli pod udar palestinske vatre.

Palestinski premijer Mahmud Abas izjavio je da ne može odbaciti zahtev za povratkom četiri miliona palestinskih izbeglica na teritoriju gde se danas nalazi Izrael. "A što bih ja odbacio pravo izbeglica na povratak? Nije to moje pravo, pa da ga odbacim", rekao je Abas palestinskoj televiziji. Trostepena mirovna inicijativa SAD za Bliski istok - koji uživa podršku Rusije, Evropske unije i UN - predviđa da razgovori o konačnom rešenju počnu u poslednjoj fazi. Među pitanjima o kojima će se razgovarati nalazi se i pitanje izbeglica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: