Sve je spremno za novu sezonu F1

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 06.03.2003.

19:38

Default images
Ferari i Mihael Šumaher se nadaju da će stvari ići uobičajenim tokom kada u nedelju počne nova sezona u Formuli jedan, ovog puta sa radikalno izmenjenim pravilima.

Čelnici ovog sporta uveli su novine očekujući iznenađenja i više neizvesnosti, ali je Šumaher ipak favorit u Australiji, gde se ove godine održava prva trka šampionata.

Aktuelni šampion je prvi vozač sveta već 896 dana, a prošle godine je svaku trku završavao na pobedničkom postolju, dok je Ferari postavio nove standarde u testiranju sa poboljšanom i izuzetno pouzdanom verzijom F2002 modela.

Najveće iznenađenje šampionata bilo bi, ipak, da Ferari i Šumaher ne trijumfuju i ove godine.

Uprkos tome što su pobedili u 15 od 17 trka prošle sezone, osvojili četiri uzastopne konstruktorske i tri vozačke titule, u italijanskom timu niko ne želi sezonu da uzima olako.

"Titule koje smo osvojili u poslednje četiri godine nisu ublažile našu glad za novim trofejima. Verovatno je nemoguće da ponovimo prošlogodišnji uspeh i da će naša konkurencija učiniti sve da nam zagorča život", rekao je predsednik tima Žan Tot.
Reuters
Glavni protivkandidati su Vilijams i MekLaren, koji još uvek nije predstavio bolid za ovu sezonu. Vilijams još uvek radi prekovremeno da bi otklonio aerodinamičke probleme sa modelom FW25.

Škot Dejvid Kultard, uz Šumahera jedini aktivni vozač koji je pobeđivao u Melburnu, veruje da će Ferarijevi takmičari i ove sezone određivati ritam.

"Realno gledano, Ferari sezonu počinje sa prednošću i pitanje je koliko će poena sakupiti pre nego što mi dobijemo nov bolid i dodjemo u bolju situaciju. Potrebno je vreme da bi se tim izgradio i obnovio", rekao je prvi vozač MekLarena.

Pravila u Formuli 1 promenjena su ove sezone, a neka od njih uključuju i voženje jednog kruga za kvalifikacije i pojačanu kontrolu menjanja i nameštanja automobila pred trku. Ovi elementi doprinose neizvesnosti u sportu koji je postao previše predvidljiv.

"Videli smo u prošlosti da Mihael greši kada je pod pritiskom. Problem je u tome što u poslednje dve godine nije bio opterećen. Potrebno je da su nam bolidi barem jednaki da bismo mogli da ga pobeđujemo", objasnio je Kultard.
Reuters
Kolumbijac Huan Pablo Montoja biće jedan od onih koji će vršiti pritisak na Šumahera. Vozač Vilijamsa je prošle godine bio drugi u Melburnu i željan je pobede.

"Šta god timovi da rade tokom zime, tek na početku šampionata vidite gde se nalazite. Ove sezone imamo i nova pravila, što doprinosi neizvesnosti. Sviđa mi se ideja o kvalifikacijama u jednom krugu", rekao je on.

Montoja je rekao da bi bilo sjajno da poboljša prošlogodišnji rezultat, ali je istakao da bi bio zadovoljan da mu se forma poboljšava iz trke u trku.

Nedeljna trka pružiće jasne odgovore na većinu pitanja postavljenih posle međusezonskog blefiranja, a sutrašnje uvodne kvalifikacije daće prve jasne nagoveštaje gde se nalaze timovi pred subotnje kvalifikacije.

Iznenađenje u ovoj sezoni mogla bi da predstavlja ekipa Tojote, koja je prošle godine završila na 10. mestu. Ove godine će debitovati četiri vozača: Brazilci Antonio Piconi iz Jaguara i Kristijan da Mata iz Tojote, kao i Britanci Džastin Vilson iz Minardija i Ralf Ferman iz Džordana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: