Biz - B92.net

Ukrajina ima 11 milijardi kubika gasa: "Ova zima će verovatno biti najteža u našoj istoriji"

Kijev -- Ukrajina ima 11 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u podzemnim skladištima, što je ispod vladinog cilja od 19 milijardi kubnih metara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: 63ru78/Shutterstock
Foto: 63ru78/Shutterstock

To je danas izjavio Sergej Makogon, izvršni direktor ukrahjinskog operatora prenosnog sistema.

"Ova zima će verovatno biti najteža u našoj istoriji. U ovom trenutku, u podzemnim skladištima postoji oko 11 milijardi kubnih metara naspram od 19 milijardi kubika koliko traži vlada", rekao je Makogon na brifingu za novinare, prenosi Rojters.

On je naveo da je pre ruske invazije Ukrajina trošila oko 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje, i da očekuje da će se potrošnja smanjiti na oko 21-22 milijarde kubika godišnje.

Procenjuje se da će ukrajinska ekonomija oštro pasti kao posledica rata, a centralna banka je u aprilu predvidela pad bruto domaćeg proizvoda za najmanje jednu trećinu u 2022. godini.

Makogon je upozorio da Ukrajina treba da se pripremi za budući scenario po kojem će Evropa prestati da kupuje gas od Rusije.

"Naš prenosni sistem više neće biti neophodan. Očekujemo da neće biti tranzita, tražićemo druge mogućnosti da koristimo sistem", rekao je on.

Pročitajte još:

Planovi Ukrajine naišli na otpor: Švajcarska protiv

Naglo porasla cena gasa u Evropi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.