Planovi Ukrajine naišli na otpor: Švajcarska protiv

Planovi Ukrajine da zapleni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine naišli su na čvrst otpor Švajcarske.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.07.2022.

09:10

Planovi Ukrajine naišli na otpor: Švajcarska protiv
Ilustracija: Shutterstock/GR.Stocks

Švajcarska je domaćin međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, prenosi Gardijan.

Švajcarski predsednik Ignacio Kazis odustao je od ovog plana, rekavši da je zaštita imovinskih prava osnova liberalne demokratije, navodi britanski list.

On je na konferenciji za novinare podvukao ozbiljnu zabrinutost nekih lidera da predlozi o konfiskaciji ruske imovine predstavljaju opasan presedan i da im je potrebno posebno pravno opravdanje.

"Pravo svojine je osnovno pravo, ljudsko pravo", rekao je on u Luganu i dodao da se takva prava mogu kršiti, kao i tokom pandemije, ali samo dok postoji zakonska osnova.

Kazis je saopštio i da je legitimno zamrznuti imovinu kako bi se razjasnilo njeno vlasništvo ili da li postoji bilo kakva uzročna veza sa ratom, ili sa počinjenim zločinom, ali da se mora uzeti u obzir i princip proporcionalnosti prema međunarodnom pravu.

Švajcarska je jedna od mnogih zemalja sa strogim zakonima o poverljivosti bankarskih podataka koja nije oduševljena oduzimanjem privatne imovine u političke svrhe, navodi Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: