Biz - B92.net

Poljaci, prebacite kredite u zlote

Varšava -- Poljska Komisija za finansijski nadzor predlaže kao pomoć Poljacima koje je pogodio skup franak da prebace kredit u zlote po kursu po kome su ga uzimali.

Izvor: Beta
Podeli

Komisija ipak savetuje da to bude pod uslovom da građani vrate banci novac koji su uštedeli, pošto je kredit u švajcarskim francima bio do sada mnogo povoljniji.

"Građani sa kreditima u švajcarskim francima dobili bi pravo da ga prevedu u poljske zlote po kursu koji je važio onog dana kada je uziman kredit, međutim, trebalo bi da pokriju troškove - razliku koju bi platili da je kredit od početka bio u domaćoj valuti", kazao je šef Komisije za finansijski nadzor, Andžej Jakubjak.

Da je najbolje konvertovati kredite u švajcarskim francima u domaću valutu misli i bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić koji savetuje da bi danas bilo najcelishodnije da se ovi krediti prebace u dinare.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da takav predlog neće naići na veliki odziv među 569.000 Poljaka koji imaju stambene kredite u švajcarskim francima, zato što su godinama ti krediti bili daleko povoljniji, sa nižim kamatama nego krediti u domaćoj valuti.

Poljska vlada i Narodna banka Poljske predložili su kao pravednu raspodelu rizika i troškova to da Poljaci koji su te, donedavno vrlo povoljne, kredite u francima uzimali snose troškove izmena kursa švajcarskog franka, a banke rizik izmena referentnih kamatnih stopa koje određuje švajcarska centralna banka.

Poljske banke su već obećale da će počev od 27. januara do 30. juna, dok se ne vidi kako će se kretati kurs švajcarskog franka prema zlotu smanjiti na 1 odsto razliku u kursu po kome se prodaje i kupuje strana valuta, nude takođe produženje roka otplate kredita što bi smanjilo rate a obavezale su se da neće tražiti dodatne
garancije u onim slučajevima gde zbog skupog franka nekretnina više nije u stanju da pokrije kredit.

Banke su se takođe obavezale da će po preporuci Komisije za finansijski nadzor u kreditu iskazivati i kamatnu stopu LIBOR švajcarske banke, koja je trenutno u minusu, dok su u kreditima bile obavezne klauzule da je njena minimalna vrednost nula.

Poljaci su najmasovnije uzimali kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine kada su uslovi za njih bili daleko povoljniji nego za kredite u zlotima i krajem 2008. godine evidentirano je 612.000 kredita u švajcarskim francima.

Od 15. januara kada je Švajcarska odustala od veštački fiksiranog kursa franka prema evru prema rečima guvernera Narodne banke Poljske, Mareka Belke, oko 2,5 odsto Poljaka sa deviznim kreditima ima velike probleme sa otplatom, ali stanje nije alarmantno za poljski bankarski sektor kao takav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.