Novi rekord - funta je upravo pala još niže

Britanska funta je dostigla novi rekordni minimum, oborivši tako rekord postavljen u petak, u danu kada je objavljeno da su Britanci odlučili da napuste EU.

Svet

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 27.06.2016.

09:28

Novi rekord - funta je upravo pala još niže
Foto: Tanjug, AP

Funta je prema dolaru izgubila dodatna četiri centa i pala na 1,322 dolara, nivo koji je poslednji put viđen 1985. godine i tako potukla neslavni rekord zabeležen samo tri dana ranije.

Funta je ranije u toku dana potonula na 30-godišnji minimum, a većina tržišta akcija je u padu i nakon vikenda koji je usledio posle odluke Velike Britanije da napusti EU.

Britanska valuta je u ranom jutrošnjem trgovanju izgubila dva odsto vrednosti, budući da su trgovci požurili da investiraju u imovinu koju smatraju sigurnom, kao što su jen i zlato, mada se japanski berzanski indeks Nikkei oporavio od oštrog pada u petak, izveštava agencija AFP.

Iznenađujuća odluka o Bregzitu zbrisala je u petak, prema procenama, 2.100 milijardi dolara vrednosti na berzama, poslavši funtu na 31-godišnji minimum u odnosu na dolar.

Iako se kako je odmicao trgovački dan u petak minimalno oporavila, na šta su uticala obećanja velikih centralnih banaka da će pružiti podršku finansijskim tržištima, funta je danas nastavila sa gubicima u ranom azijskom trgovanju.

Funta se jutros kupovala za 1,3396 dolara u odnosu na prethodni nivo od 1,3670 dolara u Njujorku, krećući se ka minimumu od 1,3229 dolara na koji je pala u petak, što je najniža vrednost britanske valute zabeležena od 1985. godine.

Stiven Inis, viši trgovac u azijsko-pacifičkoj brokerskoj kući Oanda, upozorava da je funta "izuzetno ranjiva" i predviđa smanjenje kamatnih stopa u letnjim mesecima.

Takođe kaže da postoji "velika zabrinutost da će se status Londona kao globalne finansijske prestonice raspasti" ukoliko izgubi takozvana "pasoška" prava iz ugovora o Evropskom ekonomskom prostoru, koji dozvoljava bankama da budu smeštene u Velikoj Britaniji a da proizvode i usluge nude širom EU.

Južnokorejski von je oslabio za 0,4 odsto, australijski dolar i indonežanska rupija za po 0,6 procenata. Malezijski ringit je skliznuo naniže za 0,4 procenta a filipinski pezo 0,5 odsto.

Kina je spustila kurs juana za gotovo jedan odsto, na najniži nivo u pet i po godina u odnosu na dolar, što je najveće smanjenje od devalvacije iz avgusta prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: