Biz - B92.net

Najbogatiji čovek na svetu opet prodao akcije

Glavni izvršni direktor Tesle Ilon Mask prodao je još jedan deo akcija kompanije za oko 1,05 milijardi dolara, prema finansijskim podacima objavljenim na berzi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA/PETER FOLEY
Ilustracija: EPA/PETER FOLEY

On je ovog meseca prodao Tesline akcije za ukupno 9,85 milijardi dolara, prenosi CNBC, precizirajući da je 10. novembra realizovao prodaju u iznosu od 6,9 milijardi dolara, a 15. i 16. novembra u iznosu od još 1,9 milijardi dolara.

Šef Tesle je deo akcija prodao kako bi izmirio poreske obaveze koje se odnose na kapitalnu dobit ostvarenu po osnovu opcija (kupovina akcija kompanije po dogovorenoj povoljnijoj ceni).

Mask i njegov trust i dalje drže više od 169 miliona akcija kompanije.

Šta se sprema? Najbogatiji čovek na svetu prodao još akcija

Nakon što je Mask počeo da prodaje akcije Tesle, njihova vrednost je pala za 15,4 posto u sedmici završenoj 12. novembra, što je bila najgora berzanska nedelja ove kompanije u poslednjih 20 meseci.

U sredu popodne, deonice Tesle na Vol Stritu su ojačale za oko 1,0 odsto.

Mask je 6. novembra sproveo neformalnu anketu na Tviteru pitajući više od 60 miliona njegovih pratilaca na toj mreži da li treba ili ne da proda 10 posto svojih akcija u Tesli, a njihova preporuka je bila da proda.

Mask je već ranije ove godine nagovestio da će verovatno prodati "veliki blok" svojih opcija u četvrtom kvartalu, pošto bi mu marginalna poreska stopa po isteku važenja opcija na Tesline akcije iznosila 50 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.