Biz - B92.net

Lagard napada Grke a ne plaća porez

London -- Izvršna direktorka MMF-a Kristin Lagard koja je kritikovala Grke zbog izbegavanja plaćanja poreza, sama ne plaća porez na svoju zaradu od 373.877 evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ona kao direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ostvaruje godišnju zaradu od 438.000 evra, oslobođenu poreza.

Komentari Lagardove, u kojima je ona za ekonomske probleme Grčke okrivila njene građane koji "stalno pokušavaju da izbegnu plaćanje poreza", izazvali su veliku buru na društvenim mrežama.

Ta izjava je naljutila mnoge Grke i rezultirala time da je na profilu Lagardove na društvenoj mreži Fejsbuk ostavljeno čak 10.000 poruka.

Portparol MMF-a je izjavio da Lagardova "plaća sve poreze koje je obavezna da plaća, uključujući lokalne poreze i one na imovinu u SAD i Francuskoj. Plate u MMF-u, kao i u većini međunarodnih organizacija, oslobođene su poreza kako bi se obezbedila jednaka plata za jednaki rad, bez obzira na nacionalnost".

Međutim, ona dobija osnovnu platu u iznosu od 373.877 evra, za koju u njenom ugovoru sa MMF-om stoji da "neće biti oporezovana".

Ta institucija Lagardovoj dodatno isplaćuje neoporezovani iznos od 66.900 evra godišnje, u svrhu da se "čelnici MMF-a omogući da, u interesu Fonda, održava životni stil koji odgovara poziciji izvršne direktorke i potrebama Fonda za reprezentacijom".

Pored toga, Lagardova ima pravo na pokrivanje troškova "zabave", kao i puta i hotelskog smeštaja za sebe i partnera za vreme održavanja sastanaka MMF-a u Vašingtonu, gde se nalazi sedište te institucije.

U ugovoru kojeg je Kristin Lagard sklopila sa MMF-om na period od pet godina se takođe navodi da čelnica ima pravo na povišicu u julu svake godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.