Biz - B92.net

Bristol uvodi sopstvenu valutu

Bristol -- U Britaniji građani sve više gube poverenje u banke pa je stoga grad Bristol najavio da će uvesti u upotrebu sopstvenu valutu, bristolsku funtu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ta nova valuta, koju će moći da koriste samo kompanije u Bristolu koje se za to prijave, biće puštena u promet u septembru, a organizatori su zasuti zahtevima lokalnih firmi koje žele da se uključe u taj projekat, prenela je agencija AFP.

Ideja uvođenja bristolske funte je "oduševila ljude", u vreme dok Britaniju trese recesija, a ugled tamošnjih banaka je okrnjen skandalima, dok ministri otvoreno govore o mogućem kolapsu evrozone, čija Britanija nije članica, izjavio je jedan od organizatora, Kiran Mandi.

Stotine firmi su se prijavile za učešće u projektu, od čuvenog centra za umetnost "Arnolfinija" pa do lanca prodavnica delikatesne robe "Čandos", a uvođenje valute je moralo da bude pomereno sa maja na 19. septembar zbog velikog interesovanja.

Na novčanicama se nalaze simboli lokalnog ponosa, uključujući pisca religijskih tekstova Hanu Mur, kao i avion "konkord", koji je delimično proizveden u Bristolu.

Drugi britanski gradovi su takođe pokušavali da uvedu lokaknu valutu ali je Bristol, u kojem živi pola miliona ljudi, prvi veći grad koji to radi, pri čemu je njihov projekat veoma ambiciozan.

Organizatori navode da će firme plaćati lokalne poreze u bristolskim funtama, a tamošnja opština je ponudila svojim zaposlenima, kojih ima 17.000, da dobijaju deo plate u toj valuti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.