Vesti -

Alibaba deli svoje poslovanje na 6 kompanija

Alibaba Group Holding Ltd (9988.HK) planira da podeli svoje poslovanje na šest glavnih jedinica koje pokrivaju e-trgovinu, medije i oblak.

Izvor: Blic / Anica Jelovac
Podeli
Foto: shutterstock, Tao Jiang
Foto: shutterstock, Tao Jiang

Kompanija je saopštila da će svaka od jedinica istražiti prikupljanje sredstava ili inicijalne javne ponude.

Akcije Alibabe koje kotiraju u SAD porasle su za 3,5% u trgovanju pre zvona. Šest jedinica će uključivati Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group i Digital Media and Entertainment Group.

Svakim od njih šest će upravljati sopstveni izvršni direktor i upravni odbor. Daniel Zhang će nastaviti da bude predsednik i izvršni direktor Alibaba grupe, koja će slediti model upravljanja holding kompanijom, navodi se u saopštenju kompanije. Zhang će takođe služiti kao izvršni direktor Cloud Intelligence Group, kao što je ranije najavljeno.

Vesti o restrukturiranju stižu dan nakon što je osnivač Alibabe Džek Ma primećen u osnovnoj školi u Hangdžouu, što je označilo njegovo prvo javno pojavljivanje u Kini posle više od godinu dana.

Ma je napustio Kinu krajem 2021. upravo kada su vlasti pokrenule regulatorni udar na tehnološki sektor u zemlji. Maov boravak u inostranstvu simbolizovao je preokret u sudbini kineskog privatnog sektora nakon što su njegova imperija i tehnološka industrija bili mete regulatornog udara Pekinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.