Grade "pametan" grad sa 42.000 domova: Početna cena stanova će vas iznenaditi VIDEO

U Singapuru se planira gradnja 42.000 domova u pametnom gradu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2021.

09:56

Grade
Ilustracija: tostphoto/Shutterstock

To znači da će meštani mnoge svoje potrebe zadovoljavati automatizovanim uslugama.

Reč je o državi u kojoj 80 odsto ljudi živi u domovima koji su u javnom vlasništvu, tako da vlast ima veliki uticaj na urbanistički razvoj i njegove posledice.

Plan je izgraditi novih 42.000 stanova u pet distrikta, odnosno ekološki grad Tengah, što je malajska reč za osrednjost ili sredinu. Ovo će biti 24. naseljeno područje koje je vlast napravila od završetka Drugog svetskog rata.

Sistem klima-uređaja biće centraliziran, sakupljanje smeća i otpada će biti automatizovano, u gradskom centru biće zabranjeno kretanje automobilima. Time se želi doprineti smanjenju emisije ugljenika u gradu.

Zvaničnici su ga nazvali šumskim gradom zbog velikih zelenih površina. Nalaziće se na mestu na kom je nekada bila ciglana, a onda i prostor za vojnu obuku. Prostire se na 700 hektara.

Projektanti su ukazali na to da će većina prostora biti namenjena za kretanje pešaka i biciklista. To je očekivano s obzirom na to da se biciklizam u Singapuru u poslednjih nekoliko godina sve više razvija.

Infrastruktura je osmišljena i za korišćenje električnih i samovozećih automobila, pa će tako biti i veći broj punjača baterija za vozila.

Posebna pažnja je posvećena rashlađivanju unutrašnjosti objekata. Naime, u ovoj državi sa šest miliona stanovnika emisije štetnih gasova su veće nego u Velikoj Britaniji, Kini i Maleziji. Uzrok tome su i klima-uređaji, koji koriste trećinu od ukupne potrošene energije u domaćinstvima. S globalnim zagrevanjem ovaj problem bi mogao dodatno da se pogorša.

Zato će, prenosi SEEbiz, pametni grad koristiti drugačiju tehnologiju. Koristiće se rashlađena voda, a za njeno rashlađivanje upotrebljavaće se solarna energija. Time će se smanjiti i emisija štetnih gasova.

Pametni grad podrazumeva i to da će rasveta biti upaljena samo onde gde se trenutno neko nalazi.

Početna cena stanova biće 82.000 dolara, a prvi stanovi bi trebalo da budu izgrađeni do 2023. godine. Tu će se nalaziti i najviši montažni neboder na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: