Amerika uvela sankcije još jednoj kineskoj firmi

Vašington -- SAD su uvele danas sankcije kineskoj korporaciji CEIEC, optuživši je da pruža podršku vlastima predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Aquir014b
Foto: Depositphotos/Aquir014b

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da kineska kompanija podržava levičarsku vladu Madura u njenim, kako kaže, "naporima da ograniči internet usluge i u sprovođenju digitalnog nadzora i sajber operacija protiv političkih protivnika", prenosi Rojters.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je naveo u saopštenju da "nezakonito oslanjanje Madurovog režima na entitete poput CEIEC-a, s ciljem jačanja njegove autoritarne agende, dodatno ilustruje da taj režim priorituzuje silu nad demokratskim vrednostima i procesima".

"Sjedinjene Države neće oklevati da kazne bilo koga ko pomaže u gušenju demokratske volje venecuelanskog i drugih naroda širom sveta“, dodao je on.

U saopštenju Ministarstva finansija SAD se navodi takođe da CEIEC od 2017. daje podršku Madurovoj vladi, kroz obezbeđenje softvera, obuke i tehničke ekspertize venecuelanskim državnim preduzećima, među kojima je i telekomunikacioni provajder Nacionalna telefonska kompanija Venecuele (CANTV).

Venecuelansko ministarstvo informacija i kineski CEIEC nisu za sada reagovali na zahtev Rojtersa za komentar povodom saopštenja američkog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu