Amerika uvela sankcije još jednoj kineskoj firmi

SAD su uvele danas sankcije kineskoj korporaciji CEIEC, optuživši je da pruža podršku vlastima predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2020.

20:00

Amerika uvela sankcije još jednoj kineskoj firmi
Foto: Depositphotos/Aquir014b

Američko Ministarstvo finansija je saopštilo da kineska kompanija podržava levičarsku vladu Madura u njenim, kako kaže, "naporima da ograniči internet usluge i u sprovođenju digitalnog nadzora i sajber operacija protiv političkih protivnika", prenosi Rojters.

Ministar finansija SAD Stiven Mnučin je naveo u saopštenju da "nezakonito oslanjanje Madurovog režima na entitete poput CEIEC-a, s ciljem jačanja njegove autoritarne agende, dodatno ilustruje da taj režim priorituzuje silu nad demokratskim vrednostima i procesima".

"Sjedinjene Države neće oklevati da kazne bilo koga ko pomaže u gušenju demokratske volje venecuelanskog i drugih naroda širom sveta“, dodao je on.

U saopštenju Ministarstva finansija SAD se navodi takođe da CEIEC od 2017. daje podršku Madurovoj vladi, kroz obezbeđenje softvera, obuke i tehničke ekspertize venecuelanskim državnim preduzećima, među kojima je i telekomunikacioni provajder Nacionalna telefonska kompanija Venecuele (CANTV).

Venecuelansko ministarstvo informacija i kineski CEIEC nisu za sada reagovali na zahtev Rojtersa za komentar povodom saopštenja američkog ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: