Velika, opasna prevara sa kineskim malinama

U januaru 2017. godine čileanski carinski inspektori reagovali su na dojavu uzbunjivača.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

09:27

Velika, opasna prevara sa kineskim malinama
Ilustracija: Deposit photos/Valeev

Naime, jeftine smrznute maline iz Kine prodavane su u Kanadi kao vrhunski organski proizvod iz Čilea.

Inspektori su upali u prostorije firme Fruti di Bosko, malo poznate trgovinske kompanije u predgrađu Santjaga.

Dokumenta, podaci o kompaniji i prodaji otkrila su reketiranje trgovine hranom koje je bio organizovano na tri kontinenta.

U srcu ovog slučaja nalazila se prevara koja se vrtela oko malina.

Jeftine smrznute maline uzgajane u Kini slate su u pogon za pakovanje u centralnom Čileu.

Stotine tona ovog voća prepakivano je i rebrendirano od firme Fruti di Bosko, kao organsko čileansko voće, a zatim slato potrošačima u kanadskim gradovima Vankuveru i Montrealu, na šta ukazuju podaci carine.

Carina je procenila da je najmanje 12 miliona dolara vrednih malina sa obmanjujućim etiketama bilo poslato u Kanadu između 2014. i 2016. godine.

Dobar deo tih proizvoda došao je od kineskog dobavljača, kompanije Harbin Gaotai fud.

Kanadske službe nadležne za javno zdravlje povezale su maline koje su dolazile od ove kompanije sa epidemijom norovirusa u Kvebeku 2017. godine, od koga su se razbolele stotine ljudi. Kanadske vlasti izdale su opoziv na voće kompanije Harbin gaotai koje su iz Kine dolazile direktno u Kanadu još od jula 2016. godine.

Ono čega nisu bili svesni je to da su maline u Kanadu ulazile i "na zadnja vrata", u periodu kada se lažno označeno voće uvozilo iz Čilea u Kanadu.

Kockice je sklopio Rojters i razotkrio poslovnu šemu, te pokazao lakoću prevare lažnim oznakama i kako potencijalno rizični proizvodi mogu da se "promuvaju" između svetskih zdravstvenih i carinskih agencija, čak i kada su vlasti širom sveta u još većem stepenu pripravnosti kako bi sprečili širenje kovida 19.

Harbin Gaotai nije dao komentar Rojtersu na ovaj izveštaj, kao ni vlasnik firme "Fruti di Bosko", koji je prošle godine osuđen u Čileu zbog lažiranja dokumenata o izvozu.

Trgovinski sporazum između Kanade i Čilea, koji je stupio na snagu 1997. godine, dozvoljava izvoznicima da sami sertifikuju poreklo svoje robe. Sporazumom je omogućeno da voće iz Kine, posredstvom čileanske kompanije, uđe u Kanadu bez carine, izbegavajući tako namet od šest odsto koji važi za iste bobice uvezene direktno iz Kine.

Posao postaje još unosniji kada se najobičnije smrznute bobice predstave kao organski proizvod koji "jaše na leđima" dobrog kvaliteta, bezbednosti i reputacije koju imaju prehrambeni proizvodi iz Čilea.

Analizom poslovnih knjiga kompanije "Fruti di Bosko", carinski inspektori su ustanovili da je između 2014. i 2016. godine kompanija izvezla više od 3.600 tona voća i povrća. Poreklo polovine proizvoda nije jasno.

Kanada je bila daleko najzastupljenija izvozna destinacija, ali je ista kompanija hranu izvozila i u Sjedinjene Američke Države, Kuvajt, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: