"Kina 2020. nije Kina 2016."

Otava -- Kanada napušta ideju zaključivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom, jer su odnosi između Otave i Pekinga u krizi, rekao je u šef kanadske diplomatije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, maxxyustas
Foto: Depositphotos, maxxyustas

"Kina 2020. nije Kina 2016., kada su počeli razgovori", rekao je ministar spoljnih poslova Fransoa-Filip Sampanj u intervjuu za Globe and Mejl.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom bio je prioritet vlade Džastina Trudo- kada je došao na vlast 2015. godine.

Pregovori započeti 2016. godine usporili su zbog hapšenja lidera kineskog giganta Huavej u Vankuveru 1. decembra 2018. godine, nakon čega je usledilo hapsenje dvoje Kanađana u Kini, samo nekoliko dana kasnije.

"Ne verujem da su trenutno ispunjeni uslovi da se ove diskusije nastave", rekao je Sampanj, navodeći kao razlog diplomatiju Pekinga.

U junu je Kina formalno optužila za špijunažu Kanađane Majkla Kovriga, bivšeg diplomatu stacioniranog u Pekingu, i savetnika i biznismena Majkla Spavrova, eksperta za Severnu Koreju.

Glavni finansijski direktor Huavei kompanije, Meng Vanzou, uhapšena je na zahtev Sjedinjenih Država, a nalazi se u kućnom pritvoru u Kanadi, dok se ne donese odluka o njenom mogućem izručenju.

Premijeri Dzastin Trudo i Li Kećing pokrenuli su početnu fazu pregovora o slobodnoj trgovini u septembru 2016. godine. Kina se nadala da će zaključiti svoj prvi sporazum sa zemljom G7.

strana 1 od 135 idi na stranu