Nemačka spašava Lufthanzu, očekuje udeo u avio-kompaniji

Nemačka vlada zauzela je jasan stav da želi finansijski da pomogne Lufthanzi, ali za uzvrat očekuje udeo u avio-kompaniji i mogućnost blokiranja odluka.

Svet

Izvor: B92

Petak, 01.05.2020.

17:19

Nemačka spašava Lufthanzu, očekuje udeo u avio-kompaniji
Foto: Depositphotos, luisrsphoto

Pomoć Lufthanzi mogla da dostigne 10 milijardi evra. Od aviokomapnije se očekuje da u zamenu za to prihvati učešće države i mogućnost blokiranja odluka, piše Blumberg.

Planom je predviđeno, da Nemačka preuzme 25 odsto udela u Lufthanzi i dobije bar jedno mesto u nadzornom odboru.

Veličina udela Nemačke u aviokompaniji, bez obira da li će u pitanju biti "tiho partnerstvo" koje ograničava kontrolisanje od strane države, i broj mesta koja bi Nemačka imala u nadzornom odboru Lufthanze i dalje su predmet pregovora.

Očekuje se da se pregovori nastave naredne nedelje. "Budućnost Lufthanze se odlučuje u narednim danima" rekao je generalni direkor kompanije Karasten Špor.

"Radi se o tome da izbegnemo bankrot uz pomoć vlada naše četiri matične zemlje", naveo je on.

Kompanija je suočena sa znatnim gubicima prihoda, s ozbrom da je veći deo njene flote pizemljen i trenutno se nalazi u pregovorima sa Nemačkom, Austrijom, Belgijom i Švajcarskom.

Srpska ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović govoreći juče o finansijskim problemima sa kojima se suočava Er Srbija, rekla da je ceo saobraćaj u problemima, a da je avio-saobraćaj posebno pogođen.

Na pitanje kako će država da pomogne Er Srbiji, koja ima ogromne gubitke, ministarka je rekla da je ceo saobraćaj u ozbiljnim problemima.

"Videćemo da li će biti nabavki nekih dodatnih aviona, da razgovaramo da li da otkupimo možda i naš deo deonica od Etihada. Ima nekoliko mogućnosti", rekla je ona.

Navela je da se sada pokazalo koliko je značajno da imamo nacionalnu avio-kompaniju.

Mihajlović je rekla i da je sada minus Er Srbije 30 miliona evra, a da procene kažu da će do kraja godine sigurno biti bar još toliko i dodala da Er Srbija nije jedina kompanija koja ima probleme, jer su u Evropi procene da će avio-saobraćaj pretrpeti štetu od 150 milijardi evra.

"Er Srbija je sada uradila jako važan posao, sada je red da država njoj omogući uslove da ona može da nastavi komercijalno da radi. Er Srbija je u prethodnih nekoliko godina povećala svoj broj destinacija za preko 40, povećala prihode", navela je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

17 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

14 h

Podeli: