"Toliko smrti je izazvano njihovim greškama": Tramp stopira finansiranje SZO

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je novinarima da je naložio svojoj administraciji da stopira finansiranje Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.04.2020.

12:30

Foto: Epa, Shawn Thew

Tokom konferencije za novinare radne grupe za borbu protiv koronavirusa Tramp je optužio SZO da su znali težinu virusa u Kini pre nego što su upozorili ostatak sveta na potencijalnu pandemiju.

Napomenuo je da će sredstva koja SAD izdvajaju za SZO biti privremeno obustavljena dok traje istraga i dodao da SZO nije uspela da obezbedi pravovremenu i tačnu razmenu informacija u vezi sa virusom.

Tramp SZO smatra odgovornim za ekonomski haos i hiljade smrti izazvane koronavirusom.

"Nisu ispunili svoju osnovnu dužnost i za to moraju da odgovraju", kaže Tramp.

"Toliko smrti je izazvano njihovim greškama", rekao je predsednik SAD i dodao da bi na hiljade života bilo sačuvano da je SZO odradila svoj posao kako treba.

Tramp već nedeljama govori protiv SZO, a još sedmog aprila je nagovestio da bi mogli da ostanu bez novca SAD.

Tramp je ranije kritikovao SZO jer je previše "orijentisana prema Kini".

SAD su u toku dvogodišnjeg perioda finansiranja organizacije dale 893 miliona dolara, dok je Kina izdvojila oko 86 miliona u istom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: