SAD mogu uvesti sankcije i svom tradicionalnom savezniku zbog nafte

Američki proizvođači nafte pozivaju Vašington da uvede sankcije, ne samo Rusiji, već i svom starom savezniku Saudijskoj Arabiji.

Svet

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

20:00

SAD mogu uvesti sankcije i svom tradicionalnom savezniku zbog nafte
Foto: Epa, Martin Wold

Ruski senator Dmitrij Puškov, komentarišući članak "Fajnenšel tajmsa" o tome da su američki proizvođači nafte iz škriljaca pokrenuli agresivnu lobističku kampanju za uvođenje novih sankcija protiv Rusije i Saudijske Arabije, smatra sasvim mogućim ovaj scenario.

"Danas su sankcije najvažniji instrument u spoljnoj politici SAD, između ostalog i u borbi za svetska tržišta", objavio je političar na Tviteru.

Podsetimo, prema informacijama britanskog lista "Fajnenšel tajmsa", naftaši su predložili niz mera koje treba da nateraju zemlje proizvođače da smanje eksplotaciju nafte, protiv čega se buni Rijad.

Prošlog meseca cena nafte brent pala je za skoro 55 odsto zbog kraha Sporazuma OPEK plus i pandemije koronavirusa, prenosi Sputnjik.

U međuvremenu, saudijska agencija je javila da je Rijad pozvao da se hitno održi sastanak članica OPEK-a kako bi se postigao sporazum o stabilizaciji tržišta nafte.

Početkom marta države OPEK plus nisu uspele da se dogovore o promenama parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, niti o njegovom produženju. Saudijska Arabija insistira na dodatnom smanjenju proizvodnje, što nije u interesu Rusije, koja se zalaže za očuvanje sadašnjeg dogovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: