Enormno mnogo dece je gojazno: Veliki problem - reklame

London -- Kompanija Unilever prestaje sa reklamiranjem sladoleda deci radi smanjenja stope gojaznosti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, 4pmphoto@gmail.com
Foto: Depositphotos, 4pmphoto@gmail.com

Kompanija, koja poseduje brendove kao što su sladoledi "tvister" i "popsikl", rekla je da će ograničiti upotrebu likova iz crtanih filmova u svojim reklamama. Takođe, obećali su da će prestati da angažuju zvezde društvenih mreža i poznate ličnosti kojima su ciljna grupa prvenstveno mlađi od 12 godina.

Nova pravila biće primenjena na sve Unileverove proizvode do kraja 2020, počevši sa brendom sladoleda "vols". Ovaj brend će takođe izbaciti novu liniju "odgovorno napravljenih" proizvoda za decu, koji neće sadržati više od 110 kalorija i 12 grama šećera po porciji. "Vols" uključuje brendove popularne među decom, kao što su: "maks", "pedl pop" i "tvister".

Unilever, čiji portfolio uključuje više od 400 brendova, generalno ima reputaciju jedne od vodećih firmi u svetu kada je u pitanju održivi razvoj. Takođe, ima politiku odgovornog marketinga prema deci još od 2003. godine. Nova pravila će podrazumevati striktne kontrole stavljanja reklama u filmove i neprikazivanje reklama deci mlađoj od 12 godina u tradicionalnim medijima, odnosno mlađoj od 13 na društvenim mrežama.

Tokom 2016. godine 18 odsto svetske populacije dece i adolescenata, odnosno više od 340 miliona ljudi uzrasta od pet do 19 godina bilo je označeno kao gojazno, što je triput više od stope gojaznosti 1975. godine, kako je navela Svetska zdravstvena organizacija. Takođe, SZO je navela da nema sumnje da je reklamiranje nezdrave hrane direktno povezano sa problemom gojaznosti i preporučila je vladama da ograniče domet ovakvog reklamiranja.

"Obećavamo da ćemo se zaista posvetiti tome da naši proizvodi budu pravljeni i označavani kao bezbedni za decu", rekao je Met Klous, izvršni potpredsednik Unileverove globalne sladoledne industrije.

Velika Britanija, Čile, Meksiko i Irska su već implementirali oštrija pravila za reklame namenjene deci tokom protekle decenije. Ipak, problem istrajava. Tokom 2018. "kedberi", "čuits" i "skvošiz" postali su prvi slatkiši čije su onlajn reklame ukinute zbog novih pravila koja se odnose na reklamiranje nezdrave hrane deci u Velikoj Britaniji.

Unileverove reklame već su u prošlosti bile povlačene, nakon žalbi da žele da prodaju nezdravu hranu deci. Tokom 2016. Unileverova reklama za sladoled "pedl pop", povučena je u Australiji zbog žalbi da ohrabruje decu da jedu nezdravu hranu. Takođe, Unilever se ranije obavezao da svoje reklame učini manje seksističkim, pod pretnjama da će im reklame sa Fejsbuka i Jutjuba biti povučene ukoliko ne ispoštuju politike ovih dveju kuća.

strana 1 od 184 idi na stranu