SAD saglasne: Irak i dalje može da uvozi naftu iz Irana

Sjedinjene Države su se saglasile da se Iraku produži izuzeće na uvoz energenata iz Irana, uključujući gas, javlja Rojters.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2020.

16:20

SAD saglasne: Irak i dalje može da uvozi naftu iz Irana
Foto: Depositphotos, Ali Haider

Vašington je više puta produžavao Bagdadu izuzeće od primene sankcija prema Teheranu, dozvoljavajući toj zemlji da napaja elektroenergetsku mrežu energijom iz Irana, u periodu od 90 do 120 dana.

Jedan od iračkih zvaničnika na koje se poziva Rojters rekao je da će ovo poslednje produženje trajati 120 dana, dodaje britanska agencija.

Saglasnost za produženje izuzeća je data jer je Irak pokazao da preduzima korake na putu da postane sve manje zavisan od Irana, čiji je eneregtski sektor pod sankcijama SAD, i da svoje energetske potrebe više podmiruje oslanjanjem na sopstvene snage, naveo je jedan od zvaničnika.

"Izuzeće će biti obnovljeno jer je Irak preduzeo važne korake na planu ulaganja u domaći gas", precizirao je zvaničnik, napominjući da je vlada nedavno odobrima ugovore o razvoju gasnih polja na istoku zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: