Uzbuna u Italiji: Arselor mital zatvara najveću železaru u Evropi?

Rim -- Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da će Italija biti "nepopustljiva" u odnosu na preuzete obaveze Arselor mitala prema italijanskoj železari Ilva.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/nikitos1977
Foto: Depositphotos/nikitos1977

Konte je to rekao samo dan pošto je taj čelični gigant poništio kupovinu italijanske grupe.

"Bilo je nadmetanje posle tendera u okviru javne procedure. Ugovor je postignut i preuzete su ugovorne obaveze i oko toga ćemo biti nepopustljivi", rekao je Konte prilikom posete Milanu.

Konte je rekao da će učiniti sve da se odbrane te investicije i ljudi koji rade u tom kompleksu, i dodao da treba sutra da se sastane s rukovodstvom Arselor mitala. Arselor mital je krajem 2018. preuzeo železaru Ilva sa njenih 10.700 zaposlenih, od kojih 8.200 u Tarentu na jugu Italije.

Juče je objavio da namerava da poništi tu kupovinu, što je izazvalo šok u Italiji iz straha zbog ugroženih radnih mesta.

Kao opravdanje za tu odluku francusko-italijanski proizvođač čelika naveo je da je italijanski parlament povukao pravnu zaštitu kompanije za uspostavljanje ekološkog plana na izuzetno zagađenoj lokaciji u Tarentu.

Italijanski premijer je rekao da pravna zaštita nije predviđena ugovorom. On kao i drugi italijanski zvaničnici smatra da je to samo pretekst kojim se skriva prava namera Arselor mitala da zatvori taj pogon.

Sindikalni predstavnici u Tarentu su rekli danas da su spremni na sve da izbegnu zatvaranje fabrike, koja se smatra najvećom železarom u Evropi. Po njihovim rečima to bi bila socijalna bomba.

Kada je preuzeo italijansku železaru u Tarentu Arselor mital se obavezao da uloži 2,4 milijarde evra u periodu od pet godina da poboljša proizvodnju i ubrza čišćenje zagađenja. Ta lokacija važi za jednu od najzagadjenijih u Evropi i u centru je velikog sudskog procesa.

Stručnjaci na koje se poziva italijansko tužilaštvo ocenjuju da od 11.500 smrtnih slučajeva registrovanih u okolini između 2004. i 2010. godine 7.500 je posledica kardio-respiratornih bolesti i oboljenja raka čiji uzrok se pripisuje toksičnim emisijama visokih peći.

strana 1 od 195 idi na stranu