Proizvođač popularnih patika u problemu: Evo šta se desilo

Prekid saradnje kineskih kompanija s NBA ligom mogao bi zahvatiti i proizvođače sportske opreme.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Ponedeljak, 14.10.2019.

09:17

Proizvođač popularnih patika u problemu: Evo šta se desilo
FOTO: Depositphotos, pio3

Sukob američke profesionalne košarkaške lige NBA s kineskim vlastima mogao bi se negativno odraziti na poslovanje američkih proizvođača sportske opreme, posebno Najkija.

Nakon što je Daril Mori, glavni direktor košarkaškog kluba Hjuston rokets, pre desetak dana izazvao skandal u Kini izrazivši podršku demonstransti u Hongkongu, niz kineskih kompanija prekinuo je veze s NBA ligom.

Ta izjava u Kini ima posebnu težinu jer je Hjuston rokets posebno popularan klub u toj zemlji nakon što je 2002. angažovao kinesku košarkašku zvezdu Jao Minga.

NBA se kasnije izvinio kineskim vlastima i ogradio od Morijeve poruke na Tviteru. Međutim, šteta po prihode lige već je učinjena s obzirom na masovna otkazivanja pretplate na prenos utakmica, prenosi Poslovni dnevnik.

Procenjuje se da NBA u Kini zarađuje 10 posto prihoda. No, udar bi mogao zahvatiti i kompanije koje sarađuju s NBA. To pre svega vredi za Najki jer je ekskluzivni dobavljač sportske opreme za NBA ligu.

Stoga su krajem prošle nedelje iz nekoliko trgovina Najkija u Kini povučeni iz prodaje dresovi Hjuston roketsa i patike s logom kluba, navodi Rojters.

Potez ne čudi s obzirom na to da je Najiie prošle godine u kineskoj regiji (NR Kina, Hongkong i Tajvan) stekao prihode od 6,2 milijarde dolara. To je 21 odsto više nego godinu ranije dok je rast prodaje na američkom tržištu iznosio sedam odsto.

"Ako situacija eskalira, ako vlada sugeriše građanima da prestanu da kupuju zapadne brendove ili one povezane s NBA, to će biti jako loše", ističe za CNN analitičar trgovine Met Pauel. Slamka spasa mogla bi biti činjenica da Najki oblači i kinesku košarkašku reprezentaciju, a i mnogo proizvodi u Kini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: