Zaobilaze sankcije: Još osam evropskih država nastavlja trgovinu sa Iranom

Još osam zemalja se odlučilo da se pridruži Insteks mehanizmu za trgovinu sa Iranom, pored država koje su deo mehanizma, rekla je Natali Toči.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.10.2019.

14:55

Zaobilaze sankcije: Još osam evropskih država nastavlja trgovinu sa Iranom
Foto: Depositphotos, Alexis84

Toči, pomoćnica visoke predstavnice EU Federike Mogerini, rekla je da pored tri države koje su inicirale stvaranje mehanizma, Francuske, Nemačke i Velike Britanije, još osam država-članica EU odlučile su da se pridruže, ali nije precizirala o kojim zemljama je govorila.

Instrument podrške trgovinske razmene Insteks uspostavili su Francuska, Nemačka i Velika Britanija u januaru kako bi nastavile trgovinu sa Iranom, zaobilazeći američke sankcije. Postao je operativan i dostupan svim državama članicama EU u junu.

Ranije je objavljeno da će Švedska i Belgija pristupiti mehanizmu Insteksa, prenosi "Sputnjik".

Ranije ovog meseca je visoki iranski zvaničnik rekao da je EU pristala da izdvoji 15 milijardi dolara za trgovinski mehanizam Insteks.

SAD su jednostrano odustale od iranskog nuklearnog sporazuma i ponovo uvele ekonomske sankcije Iranu. Ostale potpisnice sporazuma nisu podržale taj potez, a EU je najavila da će učiniti sve što je moguće za spas nuklearnog sporazuma.

Godinu dana nakon povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma, Teheran je rekao da će početi delimično da obustavlja svoje obaveze iz sporazuma ukoliko Evropa ne pruži garancije da su iranski interesi zaštićeni u okviru nuklearnog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: