Najveći na svetu: Svečano otvoren aerodrom "Dasing" FOTO

Novoizgrađeni najveći međunarodni aerodrom na svetu "Dasing" danas je u Pekingu svečano otvorio predsednik Kine Si Đinping.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2019.

16:52

Najveći na svetu: Svečano otvoren aerodrom
Foto: Depositphotos, Imaginechina-Editorial

Izgradnja aerodroma počela je 2014. godine, projekat je koštao 11,4 milijardi američkih dolara, a letovi sa ovog aerodroma pokriće 112 destinacija širom sveta.

Prema najavama, aerodrom "Peking Dasing" će do 2021. godine primiti oko 45 miliona putnika, a posle 2025. godine 72 miliona putnika godišnje.

Terminali novog aerodroma su na površini jednakoj oko 100 fudbalskih terena, a čitav kompleks se prostire na 47 kvadratnih kilometara .

Terminal aerodroma "Dasing" je u obliku morske zvezde kako bi putnicima bilo omogućeno da od sigurnosnih provera do najudaljenijih gejtova ne moraju da pešače više od 600 metara, što je oko osam minuta.

Novi aerodrom ima četiri piste i 268 mesta za parkiranje aviona, a od Pekinga je udaljen 45 kilometara, odnosno dvadesetak minuta putovanja brzim vozovima.

Aerodrom "Dasing" otvoren je samo nekoliko dana pred 1. oktobar, kada će Narodna Republika Kina obeležiti 70 godina postojanja.
Foto: Tanjug/ AP Photo Mark Sæiefelbein
Foto: Tanjug/ Thomas Suen Pool Photo via AP
Foto: Tanjug/ Naohiko Hatta Kyodo News via AP

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

15 h

Podeli: