Da li je Erbas odavao tajne nemačke vojske: Tužilaštvo pokrenulo istragu

Berlin -- Nemačko tužilaštvo pokrenulo je postupak zbog sumnje da su radnici Erbasa "trećoj strani" ustupili dokumente o dva projekta nemačke vojske

Izvor: DW
Podeli
FOTO: EPA, DAVID CHANG
FOTO: EPA, DAVID CHANG

Ako se optužbe potvrde, veliki proizvođač aviona bi mogao da bude u problemu.

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali ukoliko se ispostavi da je istina, to bi mogao da bude špijunski slučaj sa ogromnim posledicama. Jer ipak se radi o Bundesveru i najvećem evropskom vazduhoplovnom koncernu Erbasu (Airbus), koji pored civilnih proizvodi i vojne avione.

Sumnja se da su zaposleni ovog koncerna ilegalno došli u posed Bundesverovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećem licu. Očigledno je reč o novom vojnom komunikacionom sistemu.

Državno tužilaštvo govori da se radi o odavanju državne ili poslovne tajne, ali ne i vojne tajne. Izgleda da nije u pitanju tajna od najvećeg bezbednosnog značaja.

Nakon saopštenja Državnog tužilaštva iz Minhena, Erbas je pokrenuo internu istragu. O svemu je informisano i nemačko Ministarstvo odbrane i sada bi trebalo da bude pokrenuta istraga protiv 17 zaposlenih u Erbasu.

Osim toga istraga se vodi i van Bundesvera. Prema informacijama nemačkog tabloida Bild, istraga se vodi i protiv jednog zaposlenog u nemačkoj vojsci; i protiv njega su pokrenute disciplinske mere.

Ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer nije htela da govori o pojedinostima.

Samo "najniži nivo tajnosti"

Ni u Državnom tužilaštvu, ni u Bundesveru izgleda da još uvek ne znaju o kojim dokumentima se radi. U Erbasu su prilično sigurni da se radi o dva relativno mala projekta odbrambene komunikacije i da nisu pogođeni veliki projekti – vojni avioni, bespilotne letelice ili pak svemirska putovanja.

Erbas na taj način očigledno želi da umanji vojni značaj odatih tajni. Doduše i portparolka Državnog tužilaštva iz Minhena je na neki način htela da smiri strasti kada je rekla: Dokumenti su na najnižem nivou tajnosti.

U Erbasu kažu da nije ništa neobično to što u kompaniji imaju uvida u nemačke vojne planove. No ipak bi moralo da bude tačno dokumentovano kada tačno Erbas ima uvid, što u ovom slučaju izgleda nije urađeno.

Erbas radi za Bundesver, ali i za druge vojske – recimo novi transportni avion tipa A400M. Ukoliko se dokaže da su ljudi iz Erbasa zaista predali tajne u treće ruke, bio bi to ogroman udarac za ovaj gigantski evropski koncern.

Da se radi o običnoj firmi, ona bi bila isključena iz budućih tendera, rekao je Tobijas Lindner, stručnjak stranke Zelenih za odbrambena pitanja.

Ukoliko države izgube poverenje u preduzeće, šteta za Erbas bila bi nemerljiva.

strana 1 od 203 idi na stranu