Francuska kaže da ne može da odobri libru u Evropi

Francuska ponovo napada velike američke tehnološke kompanije, a ovaj put na udaru je Fejsbuk, to jest njihova dugo najavljivana kriptovaluta libra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

14:13

Francuska kaže da ne može da odobri libru u Evropi
Foto: Depositphotos, niphon

"Fejsbukova valuta libra ne može biti puštena u opticaj u Evropi dok postoji zabrinutost zbog autonomije te kompanije, sistemskih finansijskih rizika i zloupotrebe njene dominantne pozicije na tržištu", rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

"Sve brige oko libre su ozbiljne i u ovim uslovima ne možemo da odobrimo razvoj libre na evropskom tlu", prenosi CNBC.

Le Mer je otvoreni protivnik libre još od predstavljanja Fejsbukovog projekta u junu. Pored zabrinutosti da bi kriptovaluta mogla da naruši suverenitet valuta drugih država, on je istakao probleme sa pranjem novca, finansiranjem terorizma i dominacijom na tržištu.

Le Mer je dodao da je sa predsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragim i Kristin Lagard razgovarao o kreiranju javne digitalne valute.

Za razliku od valuta podržanih od Evropske cenralne banke, libra bi bila pod nadzorom nezavisne neprofitne organizacije sa sedištem u Švajcarskoj pod nazivom Libra asosijejšen, koju su osnovali Fejsbuk i 27 drugih kompanija, poput Pej-pala, Vize i Masterkarda.

Francuska je preuzela vodeću ulogu u regulisanju velikih tehnoloških kompanija u Evropi, prenoseći digitalni porez od tri odsto na nekolicinu američkih firmi poput Fejsbuka, Amazona i Gugla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: