Svet

Utorak, 10.09.2019.

14:19

Vozovi na vetar: Nemci potpisali ugovor o snabdevanju čistom energijom

Nemačke železnice su najveća železnička kompanija u Evropi, zahvaljujući kojoj u toku godine oko dve milijarde ljudi stigne do svog krajnjeg odredišta.

Izvor: energetskiportal.rs

Vozovi na vetar: Nemci potpisali ugovor o snabdevanju čistom energijom
Foto: Depositphotos, filmstroemstock

Odnedavno su odlučile da svoje poslovanje usmere ka višem stepenu korišćenja obnovljivih izvora energije. S tim ciljem su i potpisale ugovor o snabdevanju preduzeća energijom vetra.

Ugovor koji su Nemačke železnice sklopile sa energetskim kompanijama Inogi SE i RWE Suplaj & Trejding garantuje im petogodišnje snabdevanje čistom energijom iz vetroelektrane u Severnom moru, od koje će dobijati kapacitet od 25 MW, piše Energetski portal.

To je otprilike jednako snazi četiri vetrenjače, odnosno osam odsto od ukupne proizvodnje vetroelektrane snage 295 MW.

Nemačke železnice tvrde da više od 57 odsto svojih energetskih potreba zadovoljavaju energijom čistog porekla, što ih čini njenim najvećim potrošačem u zemlji. Takođe najavljuju da će do 2038. godine njihov energetski miks biti u potpunosti utemeljen na niskougljeničnim izvorima.

"Tokom narednih nekoliko godina, ugovore na bazi fosilnih goriva ćemo po njihovom isteku neprestano zamenjivati obnovljivom energijom", kazao je Torsten Šein, izvršni direktor energetskog sektora železničke kompanije iz Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

20 h

Podeli: