"Pohlepa": Junker i Tusk dobiće otpremninu pola miliona evra

EU je optužena za "neprihvatljivu pohlepu" nakon izveštaja o tome da će Žan-Klod Junker i Donald Tusk primiti blizu 500.000 € po isteku mandata ove godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

16:39

Foto: Epa, OLIVIER HOSLET

Kako piše "Dejli mejl", Tusk kao predsednik Evropske komisije primiće 323.276 evra kao "prelaznu zaradu", a Junker, aktuelni predsednik Evropske komisije, navodno će dobiti 161.621 evro.

Junker će primiti manji iznos jer će dostići doba za penzionisanje na polovini dvogodišnjeg perioda isplate, pošto će napuniti 66 godina u decembru 2020. godine.

Očekuje se da će nosioci dve najviše funkcije u EU dobijati 50 odsto svoje postojeće mesečne zarade, koja iznosi oko 27.000 evra, u periodu od dve godine posle odlaska sa funkcije.

Njihovi mandati ističu u novembru 2019. godine, a stiču pravo na pomenute isplate od dana kada odu sa funkcija, čak i ako se ponovo zaposle.

U tom slučaju, iznos koji će dobiti od EU može biti umanjen, ukoliko ostali prihodi zajedno sa otpremninama nadmašuju njihovu sadašnju zradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: