Francuski Oranž završio na sudu; Ubilo im se 19 radnika, još 12 pokušalo

Danas na sudu u Parizu počinje dugo iščekivano suđenje Oranžu i sedmorici sadašnjih ili bivših menadžera zbog psihičkog zlostavljanja i sličnih optužbi.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2019.

13:59

Francuski Oranž završio na sudu; Ubilo im se 19 radnika, još 12 pokušalo
Didije Lombard (Foto/Epa/GUSTAVO CUEVAS)

Bilans je šokantan - 19 samoubistava i još 12 pokušaja, kao i osam teških slučajeva depresije među radnicima u vremenskom razdoblju od tri godine.

Kompanija, tada pod imenom Frans telekom, prolazila je kroz proces smanjivala je troškove i modernizovala se u vreme kada su se pre jednu deceniju dogodila samoubistva.

Sudi se bivšem predsedniku Frans telekoma Didijeu Lombardu, bivšem direktoru HR službe Olivijeu Barberou i nekadašnjem zameniku generalnog direktora Lui-Pjeru Venu, prenosi AP.

To je najveće suđenje za psihičko zlostavljanje u kompaniji u istoriji Francuske i očekuje se da potraje dva meseca.

Sumnja se da su optuženi "pogoršali radne uslove u meri koja je ugrozila prava i dostojanstvo radnika, što je uticalo na njihovo fizičko i mentalno zdravlje, ili dovelo u pitanje njihove karijere".

Za saučesništvo u psihičkom zlostavljanju sumnjiče se još četiri zvaničnika kompanije.

U Francuskoj je za to delo zaprećena kazna od godinu dana zatvora i globa od 15.000 evra.

Sudi se i samom Oranžu, pa bi sud mogao da naredi kompaniji da isplati dodatnu odštetu svakom od zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: