Svet 19

29.04.2024.

16:30

"Ova zver će kontrolisati Evropu" FOTO

26. aprila potpisan je ključni Memorandum o razumevanju između Francuske i Nemačke.

Izvor: bulgarianmilitary

"Ova zver će kontrolisati Evropu" FOTO
Profimedia

Podeli:

Sporazum je pokrenuo sledeću fazu razvoja francusko-nemačkog tenka MGCS (Main Ground Combat Sistem).

Ovaj projekat otkriva ključne detalje o naoružanju tenka, prvenstveno potencijalno uključivanje topa od 130 mm ili 140 mm.

Nemački razvijen top kalibra 130 mm (L-51) predstavlja snažan kontrast francuskoj ponudi od 140 mm (ASCALON). Uzimajući u obzir različite potrebe korisnika, kupola predstojećeg tenka će verovatno biti dizajnirana da primi bilo koji od dva topa.

Očekuje se da MGCS zameni Leopard-2 i Leclerc počevši od 2035. godine.

Osnovni princip ASCALON-a počiva na inovaciji i otvorenosti za nove inpute, uključujući pojavu novih tehnologija. Kalibar od 140 mm značajno povećava domet, omogućavajući ciljanje izvan vizuelnog kontakta (BLOS/NLOS: Izvan linije vida/van linije vida), dok istovremeno eskalira snagu svog udara.

Očekuje se da će MGCS biti pokretan motorom visokih performansi, verovatno dizel motorom sa turbopunjačem, koji će obezbediti maksimalnu brzinu od oko 70 km/h. Pogonski sistem će verovatno biti dizajniran za visoku mobilnost i agilnost, omogućavajući da tenk efikasno radi na različitim terenima.

Operativni domet MGCS-a tek treba da bude potvrđen. Međutim, verovatno će biti uporediv sa trenutnim glavnim borbenim tenkovima, koji obično imaju operativni domet od 350 do 500 kilometara. Ovaj opseg se može proširiti dodatnim rezervoarima za gorivo.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: