Potpuno novi gasovod do Evrope, energenti iz Mediterana

Izrael, Grčka i Kipar će početkom sledeće godine potpisati sporazum o izgadnji gasovoda od istočnog Mediterana do Evrope.

Svet

Izvor: B92

Petak, 21.12.2018.

14:33

Potpuno novi gasovod do Evrope, energenti iz Mediterana
Foto: Thinkstock

Projekat će koštati oko sedam milijardi evra, a za njegovu realizaciju biće potrebno između šest i sedam godina. Gasovod je deo strategije da se umanji dominacija Rusij na evropskom tržištu energenata. Ove tri zemlje su dobile podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Strateški gasovod trebao bi da umanji ambicije Irana da koristi Siriju kao izlaz na istočno Sredozemlje, navodi aljazeera.net.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je u četvrtak da će njegova zemlja, Grčka i Kipar početkom iduće godine potpisati sporazum o izgradnji gasovoda. Govoreći na samitu sa liderima Grčke i Kipra na jugu Izraela, Netanjahu je rekao da su sve tri zemlje potvrdile posvećenost gasovodu.

Kako se navodi u saopštenju, lideri tri zemlje su raspravljali o "važnim aspektima projekta".

Kiparski predsednik Nikos Anastasiades je rekao da projekt čeka "zeleno svetlo" od Evropske unije, potvrdivši da će sporazum biti službeno potpisan za nekoliko meseci.

Izrael poslednjih deset godina razvija nalazišta prirodnog gasa u Sredozemnom moru. Polje "Tamar" je već operativno, a očekuje se da će veće polje "Levijatan" biti u funkciji iduće godine.

Iako se većina prirodnog gasa koristi za domaće potrebe, Izrael je potpisao sporazume o izvozu s Egiptom i Jordanom.

Predloženi projekt će omogućiti Izraelu i Kipru da izvoze nedavno otkrivene rezerve Italiji i eventualno drugim zemljama Evrope preko Grčke.

Na sumitu u četvrtak lideri nisu govorili o rokovima izgradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: