Odrešili kesu, trošili 0,8 % više u oktobru

Prodaja na malo u SAD-u porasla je zdravim tempom u oktobru, mada su, kako ocenjuje agencija AP, na to povećanje verovatno uticali jednokratni faktori

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.11.2018.

15:46

Odrešili kesu, trošili 0,8 % više u oktobru
Foto: Thinkstock

Misli se na poskupljenje gasa i potrošnja za saniranje štete na imovini koju su napravili uragani.

Promet u maloprodaji je u proseku zabeležio rast od 0,8 odsto prošlog meseca, nakon dva meseca blagog pada, objavilo je danas američko Ministarstvo privrede. Kada se isključi promet benzina, koji su "naduvale" više cene, prodaja na malo je porasla za još uvek solidnih 0,5 posto. Ove cifre sugerišu da potrošači troše umereno, ohrabreni stalnim rastom broja novih radnih mesta i blagim povećanjem plata. Amerikanci su povećali potrošnju tokom leta i jeseni po najbržoj šestomesečnoj stopi u četiri godine, navodi AP.

U izvesnoj meri je oktobarsku potrošnju verovatno podstakao uticaj uragana Florens u septembru i uragana Majkl u oktobru. Vlada je saopštila da ne može precizno da proceni uticaj koji su na potrošnju imale te dve elementarne nepogode. Kako god, prodaja automobila je porasla u oktobru za 1,1 odsto, najviše od marta 2018, pošto su mnogi Amerikanci verovatno morali da zamene vozila uništena u uraganima. Promet u prodavnicama materijala za popravku kuća i trgovinama sa baštenskom robom povećan je za 1,0 procenat, najviše od maja, dok je na benzinskim pumpama skočio za 3,5 odsto, najviše u gotovo godinu dana, uglavnom zbog rasta cena goriva.

Gotovo svi tipovi trgovina na malo prijavili su snažan rast prodaje. Tako je promet u prodavnicama odeće povećan za 0,5 posto, a toliki rast zabeležile su i robne kuće, među kojima i Volmart i Target. Prodaja elektronike i aparata porasla je za 0,7 odsto. Nasuprot tome, restorani i barovi su, drugi mesec zaredom, registrovali pad prometa u oktobru od 0,2 posto, nakon pada od 1,5 odsto u septembru. Većina analitičara u SAD prognozira da će privredni rast usporiti u poslednja tri meseca ove godine na oko 2,5 posto, nakon robusnog rasta od 4,2 odsto u drugom kvartalu i 3,5 odsto u trećem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: