Vlasnici dizelaša imaju samo 2 opcije

Koalicioni partneri u nemačkoj vladi saglasni su da vlasnicima starijih dizel vozila ponude dve opcije za rešenje velikog problema.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.10.2018.

10:36

Vlasnici dizelaša imaju samo 2 opcije
Foto: Thinkstock

Oni su se dogovorili da u gradovima u kojima je vazduh posebno zagađen, pruže mogućnost da biraju između podsticaja za kupovinu po sistemu "staro za novo" i nadogradnje hardvera za kontrolu emisije, pokazuju dokumenti u koje imao uvid Rojters.

Nakon maratonskih razgovora do duboko u noć, kancelarka Angela Merkel i lideri njenih koalicionih partnera objavili su rano jutros da su se dogovorili o načinu za smanjenje zagađenja u gradovima, uz istovremeno izbegavanje nepopularne mere zabrane vožnje.

Mada vlada u prvoj informaciji nije iznela detalje dogovora, u dokumentu do kojeg je došao Rojters navodi se da su se nemački proizvođači automobila složili da ponude program "staro za novo" sa atraktivnim podsticajima ili popuste za vlasnike dizel vozila sa standardom emisije Euro 4 i Euro 5.

Ukoliko vlasnici modela Euro 5 budu želeli da nadograde hardver s takozvanim sistemom selektivne katalitičke redukcije (SCR) i ako je on dostupan i svrsishodan, nemačka vlada očekuje da proizvođači preuzmu na sebe te troškove, piše u dokumentu.

Troškove nadogradnje hardvera sa SCR sistemima kod dostavnih vozila i trgovačkih kombija vlada će subvencionisati do 80 odsto, navodi se u tom materijalu.

Prema zvaničnim podacima, u Nemačkoj ima 3,1 milion automobila sa Euro 4 standardom i 5,7 miliona Euro 5 dizelaša, od ukupno 46,5 miliona automobila na nemačkim putevima, dodaje britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: