Nećete da radite nedeljom? U redu, otkaz

Rim -- Italijanski trgovački lanci procenili su da će morati da otpuste desetine hiljada zaposlenih ako vlada ostane pri predlogu zabrane rada nedeljom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nova italijanska vlada do kraja godine uvešće zabranu rada nedeljom u velikim trgovačkim centrima. Na taj način nastoje da zaštite tradiciju porodičnog okupljanja nedeljom, izjavio je zamenik premijera, Luiđi di Maio.

Frančesko Puljeze, izvršni direktor trgovačkog lanca Konad, izjavio je za britanski Gardijan da će zabrana dovesti do 40.000 do 50.000 otkaza. Istovremeno će ojačati internet-kupovinu, što će se negativno odraziti i na velike i male trgovce, prenosi Poslovni dnevnik.

Procenjuje se da nedeljom kupuje oko 19,5 miliona Italijana, i taj dan je drugi najunosniji u sedmici. Sadašnje zakonsko rešenje dozvoljava trgovcima samostalno određivanje radnog vremena nedeljom, zavisno o tražnji.

"Zabranjivanje rada nedeljom u vreme kada svet ide u drugom smeru je smešno. Uvek me brine kada država počne da govori kada treba kupovati", dodao je Puljeze.

Ideju promene regulative vezane za rad trgovaca nedeljom izneo je zamenik premijera Luiđi di Majo. Rekao je da će vlada uvesti do kraja godine mere koje ograničavaju radno vreme u velikim trgovačkim centrima. Motiv tog poteza je zaštita porodičnih vrednosti.

Liberalizaciju rada nedeljom je 2012. godine uvela vlada Marija Montija kako bi ojačala ekonomski rast. Izmene su uvedene uprkos pritisku katoličke crkve, sindikata i udruženja malih trgovaca.

Stručnjaci za radno pravo upozoravaju na štetne posledice novog vladinog predloga. Stopa nezaposlenosti u julu pala je na 10,4 posto, najviše zbog rasta zapošljavanja na određeno vreme.

Otkako je koaliciona vlada desničarske Lige i populističkog Pokreta pet zvezdica preuzela vlast početkom juna izgubljeno je 90.000 radnih mesta s ugovorima na neodređeno vreme, pokazuju podaci statističkog zavoda, Istat.

Marko Maraca, profesor na rimskom univerzitetu Luis, upozorava da većina ugovora o radu na neodređeno u trgovini podrazumeva rad nedeljom, za šta su zaposleni više plaćeni. "Ta će mera uticati na visinu plata, kao i broj zaposlenih samo preko vikenda", naglašava Maraca.

strana 1 od 160 idi na stranu