Novi šok iz SAD, Tramp bezobrazno diže lestvicu

Predsednik SAD Donald Tramp pojačava pritisak na Kinu kojim nastoji da dobije trgovinske ustupke predlažući višu carinu od 25 odsto, umesto prvobitnih 10 odsto.

Izvor: Hina/Seebiz
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Reč je o carini koja bi se primenjivala na uvoz iz Kine vredan 200 milijardi dolara.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lajtajzer je rekao kako je Donald Tramp naložio povećanje s prethodno predloženih 10 odsto carine jer je Kina odbila udovoljiti zahtevima SAD-a i nametnula kontracarine na američku robu, navodi Hina, prenosi Seebiz.

Povećanje moguće stope dodatne carine trebalo bi da osigura administraciji dodatne mogućnosti da podstakne Kinu da promeni štetne politike i ponašanje i usvoji politike koje će voditi poštenijem tržištu i blagostanju za sve naše građane", naveo je Lajtajzer u saopštenju.

Već nedeljama nema zvaničnih pregovora između Vašingtona i Pekinga o Trampovim zahtevima da Kina temeljno izmeni svoju politiku prema zaštiti intelektualnog vlasništva, prenosu tehnologije i subvencionisanju visokotehnoloških industrija.

Viša carina bi se, ako se primeni, odnosila na popis roba u vrednosti od 200 milijarda dolara koje je odredio američki trgovinski predstavnik prošli mesec kao odgovor na uzvratne carine Kine na početni krug američkih carina na 34 milijarde dolara vredne kineske elektroničke delove, mašine, automobile i industrijsku robu.

Vesti

strana 1 od 169 idi na stranu