Besni sukob, EU preti: Ako podignete carine na kola...

Trgovinski rat između transatlanskih partnera se sve više zahuktava, jer Brisel ne ostavlja nijedan novi namet Sjedinjenih Američkih Država bez odgovora.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2018.

10:09

Besni sukob, EU preti: Ako podignete carine na kola...
Foto: Thinkstock

Evropska unija je upozorila SAD da ne uvode tarife na uvoz automobilske industije, preteći Vanšingtonu novim udarom koji će uticati na izvoz u vrednoti od 294 milijarde dolara.

Iz Brisela su Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih država dostavili dokument od 10 stranica, u kojem evropski blok izražava svoj stav o uvoznim carinama za automobile, koji ih nazivaju "neopravdanim" i "besmislenim" sa ekonomskog stanovišta.

Podsetimo, predsednik SAD je najavio da će se istraživanje završiti i na taj način Vašington razmišlja o uvođenju 20 odsto carine na sva vozila koja se prave u EU.

Kako smatraju iz Admiral Marketsa, to znači da je počeo novi trgovinski rat, a navode i ko će biti najveći gubitnici.

"Najveći gubitnici uvedenih carina će biti evropske kompanije koje proizvode čelik i aluminijum, poput nemačkog Tisenkrupa, koji je do sada u SAD godišnje izvozio 400 do 500 hiljada tona čelika".

Na gubitku će, kako se dodaje, biti i američke industrijske kompanije koje troše mnogo čelika i aluminijuma pri proizvodnji svojih proizvoda, poput "Forda", Katerpilara, koji proizvodi teške mašine kao što su buldožeri, ili Boinga, koji u svoje avione takođe ugrađuje dosta metala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: