"Harli Dejvidson je simbol Amerike, zato ćemo da udarimo"

Evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem kaže da će na udaru evropskih tarifa biti i ikone američkih proizvoda, poput motora firme Harli Dejvidson.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.06.2018.

17:24

(Foto: Thinkstock)

Kako je rekla, motori i burbon naći će se na meti radi što većeg odjeka u trgovinskoj polemici i pritiska na američke lidere.

EU je ove nedelje najavila da će od sutra početi da oporezuje uvoz američkih proizvoda u vrednosti od 3,4 milijarde dolara, kao odgovor na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da uvede tarife na evropski čelik i aluminijum.

Prema rečima Malmstremove, EU je izabrala određene proizvode koji će se naći na "crnoj listi", jer oni predstavljaju simbol Amerike i jer će to biti primećeno u javnosti, prenosi agencija AP.

"Ako ne možemo da ubedimo naše američke partnere, možda možemo američke kompanije, američke potrošače i američke političare", izjavila je komesarka na Novom Zelandu.

Tramp je nedavno poručio da je cilj mera uvedenih na evropski čelik i aluminijum da se zaštite nacionalni bezbednosni interesi SAD.

Malmstremova, međutim, poručuje da EU ne dampinguje čelik na tržištu i da čelik koji se izvozi u SAD nije pretnja po nacionalnu bezbednost.

"Njima je potreban čelik. To je čelik visokog kvaliteta", izjavila je komesarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: