Novi skandal auto-divova - plaćali ljude da udišu gas

Jedna istraživačka evropska organizacija, koju su finansirali nemački proizvođači automobila, sponzorisala je eksperimente na ljudima o uticaju azot-dioksida.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.01.2018.

15:08

Novi skandal auto-divova - plaćali ljude da udišu gas
(Foto: Getty images)

Reč je o gasu koji se oslobađa iz izduvnih sistema motornih vozila, otkrio je nemački list Štutgarter cajtung.

Istraživanje je naručila Evropska istraživačka grupa za životnu sredinu i zdravlje u transportnom sektoru (EUGT), dok su sredstva za istraživanje obezbedile nemačke automobilske kompanije Folksvagen, Dajmler i BMW, navodi list.

Oko 25 mladih ljudi je, u sklopu eksperimenta, više sati udisalo različite doze azot-dioksida u institutu u sastavu Univerziteta u Ahenu u Nemačkoj, ali uticaj gasa na ljude nije bilo moguće utvrditi u vreme objavljivanja istraživanja 2016. godine, napominje se u tekstu.

Svrha i rezultat istraživanja ostali su nepoznati, ali se saznanje o eksperimentima na ljudima poklopilo s trenutkom kada je automobilska industrija suočena sa zabranom prometa toksičnih dizelaša u gradskim centrima, nakon otkrića iz 2015. godine da je VW manipulisao emisijama štetnih gasova iz dizel modela, prenosi Rojters.

U Dajmleru su u nedelju osudili eksperimente.

"Zaprepašteni smo razmerama istraživanja i njihovim sprovođenjem. Najoštrije osuđujemo eksperimente. Iako Dajmler nije imao uticaja na plan istraživanja, pokrenuli smo opsežnu istragu o tom pitanju", navodi se u saopštenju te kompanije.

Istraživanja je sprovela ista organizacija koja je sponzorisala i eksperiment s majmunima, koji su bili izloženi udisanju otrovnih izduvnih gasova iz zagađujućih Folksvagenovih dizelaša, opremljenih nelegalnim softverom za manipulisanje podacima o emisiji štetnih gasova.

Američki "NJujorks tajms" je objavio prošlog petka da je naučno istraživanje s majmunima sprovedeno 2014. godine. BMW, Dajmler i VW osudili su eksperimente s majmunima, a članovi Upravnog odbora VW-a pozvali su danas na otvaranje istrage povodom tih testiranja.

BBC prenosi da je političar iz redova socijaldemokrata i član odbora VW Štefan Vajl tu studiju nazvao "apsurdnom i odvratnom" i naglasio da "sve ovo mora da bude ispitano" istakavši da "lobiranje ne može da bude nikakav izgovor za takva testiranja".

Reagujući na izveštaj Njujortk Tajmsa o eksperimentima na majmunima, VW je u subotu saopštio da se "izrazito distancira od svih vrsta zlostavljanja životinja".

"Znamo da su naučne metode koje je EUGT koristio bile pogrešne i iskreno se izvinjavamo zbog toga", navodi se u toj poruci.

Kako piše Dojče vele, Bernd Altusman, ministar ekonomije Donje Saksonije i ujedno član nadzornog odbora Folskvagena u kojem ta nemačka pokrajina ima vlasnicki udeo, još je i pre nego što se saznalo za eksperimente na ljudima rekao da je „apsurdno i neoprostivo" vršiti eksperimente na životinjama.

Helmut Beker, šef Instituta za privrednu analizu i komunikaciju i raniji glavni ekonomista BMW-a, smatra da je šteta velika, ali da će na odgovornost biti pozvani pojedinci, a ne vodeći menadžeri automobilskih koncerna.

Strašno je, rekao je Beker, što nemački proizvodači s obzirom na tamnu nacisticku istoriju svoje zemlje, plaćaju testove na ljudima. Beker je, kako se navodi, ipak pokazao i izvesno razumevanje.

Smatra da je cilj bio da se opovrgnu "pustolovne" tvrdnje iznete nakon dizelgejta prema kojima su nemački automobili veliki zagađivači. No, kako DW navodi, Beker propušta činjenicu da su eksperimenti u Ahenu vršeni i pre dizelgejta. Uz to je rekao da se u medicini masovno sprovode testiranja na životinjama i ljudima.

"To je neophodno, kako bi se smanjila opasnost po ljude", dodao je Beker u intervjuu za Dojčlandfunk, piše DW.

EUGT je, prema pisanju "Njujork Tajmsa", naručio istraživanje u cilju odbrane korišćenja dizel motora, nakon što je Svetska zdravstvena organizacija zaključila da su izduvni gasovi iz dizel motora kancerogeni. Britanska agencija Rojters nije mogla odmah da potvrdi detalje studije, a predstavnik istraživačke grupe EUGT, koja je raspuštena prošle godine, nije bio dostupan za komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: