Putin: Pitajmo Krim želi li ukrajinsku struju

Da li ste saglasni s tim da se sa Ukrajinom sklopi ugovor o isporuci električne energije ako u dokumentu piše da su Krim i Sevastopolj delovi Ukrajine?

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 31.12.2015.

15:31

Default images
(Foto: Beta/AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da se sprovede anketa u Krimu i Sevastopolju kako bi se utvrdilo da li je narod saglasan da se sa Ukrajinom potpiše nov ugovor o isporuci struje u kojem piše da su Krim i Sevastopolj delovi Ukrajine.

Pitanje bi glasilo: „Da li ste saglasni s tim da se sa Ukrajinom sklopi ugovor o isporuci električne energije ako u dokumentu piše da su Krim i Sevastopolj delovi Ukrajine?“

Ruski predsednik je dodao i da drugo pitanje za stanovnike Krima treba da glasi: "Da li ste spremni za određene poteškoće u naredna tri do četiri meseca zbog povremenih prekida u snabdevanju strujom?“

Istovremeno, oglasio se i ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak, rekavši da Rusija nije saglasna sa formulacijom Kijeva.

On je takođe istakao da Ukrajina već duže ne poštuje ugovor o isporuci struje Krimu, budući da su dalekovodi veoma često u prekidu zbog diverzija raznih oružanih grupa.

Novak je precizirao da ukrajinska struja pokriva 10 odsto potrebe Krima i Sevastopolja, iako deficit iznosi oko 15 odsto, što će biti pokriveno kada se puste u rad preostali kablovi preko Kerčanskog moreuza do kraja proleća 2016.

Dalekovod Kahovka-Titan, kojim se isporučuje struja iz Ukrajine za Krim, u prekidu je, a kao razlog vlasti navode eksploziju.

Prema rečima krimskih zvaničnika, oštećen je betonski stub, zbog čega je Ukrajina bila primorana da prekine isporuku struje.

Istraga još traje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: