Kraj jedne sage: Egipat kupio "mistrale"

Pariz i Kairo su potpisali ugovor kojim Egipat kupuje dva francuska nosača helikoptera tipa "mistral“, prethodno namenjena Rusiji.

Svet

Izvor: B92, Sputnik

Subota, 10.10.2015.

15:32

Default images
Foto: Beta/AP

Svečana ceremonija potpisivanja ugovora o kupovini "mistrala“ održana je danas u dvorcu El Itihadija u Kairu u prisustvu predsednika Abdela Fataha el Sisija i premijera Francuske Manuela Valsa.

Francuskoj, čija mornarica u svom posedu već ima tri nosača helikoptera "mistral", ovi brodovi nisu potrebni, čija je prodaja Rusiji obustavljena zbog ukrajinske krize.

Oland i ruski predsednik Vladimir Putin postigli su u avgustu sporazum o refundiranju novca koji je Rusija dala u okviru ugovora o kupovini dva "mistrala".

Ugovor vredan 1,2 milijardi evra sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland isporuku uslovio političkim rešenjem ukrajinske krize.

"Vladivostok" je bio namenjen ruskoj floti na Pacifiku, a "Sevastopolj" ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koje je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: