Kina zavarila vezu, kreće "Snaga Sibira"

Moskva/Peking -- U Kini je zvanično počela izgradnja kineskog dela istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira, kojim će biti transportovan gas iz Rusije.

Izvor: Tanjug
Podeli

U ceremoniji, na kojoj je simbolično zavaren prvi spoj zajedničkog gasovoda, učestvovao je putem video-veze i ruski premijer Dmitrij Medvedev, preneo je Tas.

Potpredsednik Državnog saveta Kine Džan Gaoli rekao je tom prilikom da takvi veliki projekti “čine ozbiljnu materijalnu osnovu za unapređenje svestranog strateškog partnerstva između Rusije i Kine, za društveni i ekonomski napredak naših zemalja i naroda".

Gasprom i kineski CNPC su u maju prošle godine potpisali sporazum o kupoprodaji gasa istočnom maršrutom. Sporazum je zaključen na 30 godina i predviđa isporuku ruskog gasa u Kinu u obimu od 38 milijardi kubnih metara godišnje. Istočna maršruta predviđa isporuku u Kinu gasa iz jukutskih i irkutskih nalazišta magistralnim gasovodom Snaga Sibira. U maju ove godine Rusija i Kina su potpisale sporazum o okvirnim uslovima isporuke gasa u Kinu zapadnom maršrutom. Sada dve strane treba da pripreme i zaključe ugovor.

On je dodao da je na "dnevnom redu" rusko-kineske saradnje još niz velikih projekata, posebno u oblasti energetike i transporta. Kineski potpredsednik vlade je pomenuo planiranu izgradnju železničke pruge za vozove velikih brzina Moskva-Kazanj.

Polaganje cevi za gasovod počinje u gradu Hejhe na rusko-kineskoj granici u severoistočnoj Kini. U tom mestu koje se nalazi naspram ruskog sela Blagovešćenska danas je napravljen prvi var budućeg kineskog dela gasovoda, koji je planiran da se gradi do megapolisa Šangaj.

Rusija i Kina će nastaviti saradnju u energetici, uključujući i nuklearnu, rekao je premijer Rusije Dmitrij Medvedev prilikom svečanosti početka gradnje istočne maršrute gasovoda Snaga Sibira.

Premijer Rusije je takođe izrazio uverenje da će u najskorije vreme biti potpisan ugovor s Kinom o isporukama gasa zapadnom maršrutom.

Pripreme za puštanje u rad gasovoda, koji Moskva smatra izuzetno važnim projektom, vrše se na najvišem nivou. Tako je ta tema bila predmet razgovora predsednika Rusije Vladimira Putina i Kine Sji Đinpinga.

Prema rečima ruskog predsednika, "Naredna etapa je isporuka prirodnog gasa u Kinu zapadnom maršrutom magistralnim gasovodom Altaj".

Zapadna maršruta predviđa isporuku Kini gasa sa nalazišta u Zapadnom Sibiru u obimu 30 milijardi kubnih metara godišnje, sa mogućim povećanjam na 100 milijardi kubika godišnje. Predviđena dužina maršrute je 2.700 kilometara.

Šef Gasproma Aleksej Miler rekao je da koncern vodi pregovore s kineskom stranom o plaćanju isporučenog gasa u rubljama i juanima.

strana 1 od 251 idi na stranu