U Beogradu Beko, a u Atini aerodrom

Atina -- Grčka je saopštila da je kompaniji Lamda divelopment dala u najam bivši atinski aerodrom, u okviru sporazuma vrednog 915 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Vladina agencija za privatizaciju navodi da je prihvatila ponudu grčkog konzorcijuma Lamda divelopment da preuzme punu kontrolu nad kompleksom bivšeg aerodroma Helinikon blizu Atine, a dužina trajanja najma nije objavljena, prenosi agencija Frans pres.

Helinikon je pretvoren u sportski kompleks za Olimpijske igre iz 2004. i smatra se jednim od najatraktivnijih poseda u vladinom portfoliju. Aerodrom se nalazi osam kilometara južno od grčke prestonice i prostire se na skoro 620 hektara. Čitav kompleks tri puta je veći od Monaka i dva puta od londonskog Hajd parka.

Aerodrom se prodaje od decembra 2011, a Lamda, koja je konačnu ponudu dostavila 26. marta jedini je preostali kandidat u procesu.

Atina je prvobitno planirala da pribavi 50 milijardi evra prodajom ili rentiranjem državne imovine do 2015, ali je ta cifra kasnije značajno smanjena, prvo na 19 milijardi, a potom na 9,5 milijardi do 2016.

Kompanija Lamda divelopment poznata je srpskoj javnosti po kupovini zgrade konfekcije Beko, kraj Kalemegdana na Dorćolu, gde planira da izgradi luksuzni stambeno-poslovni kompleks. Lamda je objekte kompanije Beko u stečaju, kupila još 2007. godine za 55,8 miliona evra.

Budući multifunkcionalni kompleks kraj Dunava, prostiraće se na površini od 94.000 kvadrata, a činiće ga rezidencijalni, komercijalni deo i hotel sa pet zvezdica.

Procenjena vrednost investicije je oko 200 miliona evra, a idejno rešenje budućeg kompleksa izradio je arhitektonski studio čuvene Zahe Hadid iz Londona.

.

strana 1 od 265 idi na stranu