Švajcarci odaju bankarske tajne SAD

Švajcarska je predala vlastima SAD šifrovane podatke o službenicima koji su opsluživali američke klijente za koje se sumnja da su izbegavali plaćanje poreza.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

16:46

Default images

Ipak, ključ za njihovo dešifrovanje će dostaviti tek posle razrešenja poreskog spora sa SAD, saopštilo je ministarstvo finansija Švajcarske.

Švajcarske banke su predale desetine hiljada stranica šifrovanih podataka o svojim poslovima u SAD, uključujući imena savetnika klijenata, izjavio je portparol ministarstva.

Do transfera podataka je došlo pošto su švajcarski mediji objavili da su američke vlasti odredile 30. januar kao krajnji rok za dostavljanje podataka o ofšor biznisu švajcarskih banaka, uključujući "Kredi Svis" i upozorile da bankama, u protivnom, preti izvođenje pred sud. Švajcarska već oko pola godine vodi pregovore sa SAD sa ciljem obustavljanja istrage protiv 11 švajcarskih banaka u zamenu za isplatu velikih kazni i transfer imena američkih klijenata koji se sumnjiče za utaju poreza, ali takođe nastoji da odbrani svoju tradiciju bankarske tajnosti.

Princip najstrože tajnosti uloga, koji je pomogao Švajcarskoj da postane najveći svetski ofšor bankarski centar, s aktivama od dva biliona dolara, postao je predmet ozbiljnog preispitivanja posle finansijske krize, kada su vlasti pogođenih zemalja otpočele borbu protiv izbegavanja plaćanja poreza.

Direktor američko-švajcarske trgovinske komore Martin Navil je rekao da dostavljanje šifrovanih podataka predstavlja pokušaj švajcarske vlade da pokaže voljnost za nastavljanje pregovora.

"Nalazimo se u procesu pregovora, a ne rata. U pregovorima je potrebno davati ponešto s vremena na vreme", rekao je Navil.

Švajcarsko ministarstvo finansija je takođe pojasnilo da bi moglo da preda nešifrovane bankarske podatke samo u pojedinačnim slučajevima kada vlasti SAD podnesu zahtev u saglasnosti sa važećim sporazumom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i kada je osoba koja je pod sumnjom takođe pekršila švajcarske propise.

Inače, švajcarska banka UBS je već predala američkim poreskim vlastima imena 4.500 klijenata i platila 780 miliona dolara kako bi okončala poreski spor sa SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: