Berluskoni naručio 19 Maseratija

Ekonomska kriza koja je počela sa grčkim dugom sada preti da proguta čitav kontinent. Mnogi analitičari smatraju da je Italija sledeća.

Svet

Izvor: Vijesti, business.hr

Petak, 04.11.2011.

01:13

Default images

Ipak, čini se da nema briga na Apeninima, barem ne kada su ljudi na vlasti u pitanju.

Ovih dana italijansko ministarstvo odbrane je naručilo devetnaest "maserati quattroporte" limuzina, za vladine zvaničnike. Ovo je izazvalo veliki bes javnosti, koja ne vidi zašto je u trenutku najveće krize bilo potrebno kupiti devetnaest blindiranih automobila.

Italijanski ministar odbrane Ignacio La Rusa je u svom odgovoru zaigrao na kartu patriotizma. "U čemu je problem? Maserati je italijanski automobil i košta manje od njemačkih ekvivalenata", rekao je on. Ruku na srce, on je u pravu kada kaže da je Maserati jeftiniji od nemačke konkurencije, ali zaboravlja da su Fiat, Lanča i Alfa Romeo, takođe italijanska vozila, znatno ekonomičniji od Maseratija, ali izgleda nisu dovoljno "fensi" za vladine zvaničnike.

Maserati, brend na kome je prilikom trebovanja insistirao Berluskoni, biće u verziji "Quattroporte Sport GTS". Procenjuje se da jedan automobil, težak preko 3,3 tone, košta više od 200.000 evra. Tako će parking vlade biti ”otežan”, a budžet olakšan, za oko 3,8 miliona evra.

Istovremeno, Vlada te zemlje je predložila rasprodaju državnih nekretnina, podsticanje ulaganja u infrastrukturu i privatizaciju državnih kompanija, čime želi da uveri međunarodne ulagače da će se uspešno nositi sa teretom duga i da joj neće zatrebati paket finansijske pomoći na koji su bile primorane Grčka, Irska i Portugal.

Berluskoni je te mere izneo pod pritiskom evropskih zvaničnika i tržišta da predstavi solidne predloge za podsticanje rasta u anemičnoj italijanskoj privredi. Partnerima u EU je obećao ublažavanje propisa o otpuštanju radnika, uključujući i one u državnoj upravi, kao i podizanje starosne granice za penzionisanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: