Belene košta preko 11 mlrd. evra?

Bugarska partija Plava koalicija je saopštila da će izgradnja nove nuklearne elektrane Belene u toj zemlji koštati više od 11 milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2011.

08:43

Default images

To je duplo više nego što je prvobitno najavljeno, procenjuje kopredsednik partije Martin Dimitrov.

On naglašava da će cena električne energije u Bugarskoj zbog toga biti povećana za skoro 50 odsto.

Lider Plave koalicije je ocenio i da je u oblasti seizmoloških rizika Belene jedna od najopasnijih elektrana u EU.

Dimitrov je dodao da njegova partija smatra da je Belene „trojanski konj Rusije sa ciljem da se preuzme bugarska energetika“.

Splasnulo interesovanje za nuklearkama

Interesovanje Bugara za atomskom energijom smanjeno je za trećinu nakon dešavanja sa japanskom nuklearkom Fukušima, pokazalo je istraživanje.

Razvoj atomske energije danas podržava 51 odsto bugarskih državaljana, koji smatraju da zemlja treba da gradi nove nuklearne reaktore, a 45 procenata se protive tome.

Pre devet godina izgradnju druge nuklerake u zemlji - Belene podržavalo je 80 odsto Bugara, a danas 24 odsto podržava takav projekat.

Protivnici izgradnje nuklerarki su uglavnom mladji ljudi, predstavnici slobnih profesija i žene – grupe koje se tradicionalno angažuju u vezi sa problemima zdravlja i životne sredine.

Ukoliko bi mogli da odluče 32 procenta ispitanika nikada ne bi gradilo nove reaktore, a 44 odsto bi izgradilo još jedan reaktore uz postojeća dva jedine nuklerke u zemlji Kozloduj.

U pogledu tehnologije za izgradnju buduće nuklearke 26 odsto daje prednost ruskoj tehnologiji, 28 zapadnoevropskoj, a 37 procenata mešovitoj – i zapadnoj i ruskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: