Vučićeva poseta sve promenila

U Rudnoj glavi, najvećem selu u opštini Majdanpek, sve se pokrenulo posle posete predsednika Aleksandra Vučića i otvaranja pogona fabrike "Jumko".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2021.

13:04

Vučićeva poseta sve promenila
Foto: Epa/KOCA SULEJMANOVIC

Fabrika radi već gotovo četiri meseca, i doprinela je da počne da se popravlja životni standard građana.

U fabrici "Jumko" zaposleno je 80 žena, što je pospešilo i opštu zaposlenoenost.

U opštini Majdanpek, kada je reč o firmama, radi samo rudnik bakra Majdanpek, sadašnji Ziđin, ukazuje Balanović, dodajući da je to nedovoljno za rast standarda.

"Zaposlene u 'Jumku' trenutno su na obuci, pošto imaju samo dva do tri meseca radnog iskustva, ali fabrika radi, napreduje i to će da bude veliki brend. Uz to dobili smo novu halu, rade nam se putevi", nabraja predsednik Saveta Mesne zajednice Rudna Glava Stanimir Balanović.

Ističe i da se zahvaljujći zapošljavanju ženske populacije u Majdanpeku, znatno podigao standard meštana, cele opštine i same Rudne glave.

"Žene su dobile posao, a time pomažu i kućni budžet sa još jednom platom. Ima dosta žena koje nisu imale nikakav posao do sada, ovo im je prvi posao i izuzetno su zadovoljne, a zadovoljni smo i mi u Majdanpeku, Rudnoj glavi, što se radi i privređuje", rekao je Balanović. Napredak opštine posebno prate i oni koji su iz tog kraja otišli u inostranstvo.

"Imam dosta prijatelja van Rudne glave, u dijaspori, i oni su izuzetno zadovoljni što se nešto dešava u samom selu i iz razgovora sa njima, video sam da postoje nagoveštaji da se neko od njih vrati, da rade na teritoriji Majdanpeka", rekao je Balanović

U tom smislu, navodi da u Rudnoj glavi ima dosta planova za budućnost, a najvažniji je da se u dogledno vreme uradi vrtić, koji je potreban.

"Imamo dosta mlade populacije, školske dece, imamo poštu, školu, Jumko, gradićemo vrtić, polako se razvijamo", dodaje Balanović.

Na pitanje da li i kako privući naše ljude iz dijaspore da ovde investiraju, možda otvore neku fabriku, Balanović odgovara da takve indicije postoje.

"Postoje indicije, ali još je rano o tome govoriti. Rudna je najveće selo u opštini Majdanpek i mislim da će neko naći načina da otvori još nešto dodatno u našem mestu, da budemo još bolji", uveren je Balanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: