Biz - B92.net

Švedska vojska dobija opremu iz Srbije

Pirot -- Direktor kompanije Tigar AD Vladimir Ilić izjavio je danas Tanjugu da će ove nedelje iz Pirota za Švedsku krenuti prvi kamion sa čizmama za vojsku Švedske.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/hraska
Ilustracija: Depositphotos/hraska

"Na redu je ugovor sa švedskom armijom, već tokom ove nedelje će krenuti prvi kamion sa vojnim čizmama, a posle toga, u januaru i februara nastavljamo sa isporukama. To su poslovi koji su bitni za naš renome kao proizvođača", kazao je Ilić.

"Završili smo isporuku za finsku armiju i nastavljamo i sledeće godine sa isporukama. Naši veliki kupci su već potvrdili porudžbine za sledeću godinu i mislim da ćemo imati kontinuitet u radu i naredne godine. Za švedsku armiju proizvodimo specijalnu verziju vojnih čizama koje su specifične po tome da trpe temperature i do 40 stepeni ispod nule i prilagođene su skijama koje vojnici tih zemalja koriste", dodao je Ilić.

Pirotska kompanija, koja je opstala zahvaljujući nesebičnoj pomoći države nalazi se pred privatizacijom, a trenutno zapošljava 1.250 radnika koji rade punim kapacitetom.

Tigar AD danas obeležava 85 godina rada i tim povodom su najuspešnijim radnicima uručene nagrade.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kazao je da se ova kompanija, koja je veoma važna za grad, uzdigla iz krize zahvaljujući podršci Vlade Srbije, nadležnih ministarstava i drugih aktera.

"Sledi privatizacija, ali se nadam da ćemo uz saradnju svih relevantnih faktora naći rešenje koje će biti dobro i za naš grad, imajući u vidu da ovde radi veliki broj naših sugrađana", kazao je Vasić.

Lider Samostalnog sindikata u fabrici Slobodan Petrović kazao je da je poslednjih osam godina za ovu pirotsku fabriku bilo veoma teško imajući u vidu izazove sa kojima su se svi suočili.

"Ovaj sindikat ni u jednom trenutku nije pribegavao štrajkovima, pretnjama, ucenama, već smo kroz pregovore, razgovore, kroz razumevanje, uz podršku radnika, opravdali ukazano poverenja pa danas Tigar korača krupnim koracima napred. Očekujemo privatizaciju koja će verujemo biti uspešna, a u to ne sumnjamo, s obzirom na izuzetnu podršku Vlade Srbije i ministarstava u dosadašnjem periodu", kazao je Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.