Biz - B92.net

SAD avioni odleteli krcati srpskim oružjem

Niš -- Tri aviona "C-17 gloubmaster" Američkog vojnog vazduhoplovstva minulog vikenda napustili su niški aerodrome “Konstantin Veliki” natovareni oružjem i municijom.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Reč je o naoružanju koje su SAD kupile od domaće namenske industrije.

“Američki vojni transportni avioni C-17 bili su angažovani za kargo prevoz proizvoda srpske namenske industrije”, zvanično je potvrđeno na niškom aerodromu, pišu Večernje novosti.

Avion "C-17 gloubmaster" ima raspon krila od 53 metra, a ukupna nosivost letelice je 77,5 tona. Reč je o osnovnom transportnom avionu američke vojske, koji se neprekidno proizvodi od osamdesetih godina. C-17 je letelica višestruke namene koji se najčešće koristi za transport robe i ljudstva, desantiranje tereta i padobranaca, ali i u medicinske i humane svrhe. Pored Oružanih snaga SAD i armija NATO država, koriste ga i vojske Australije, UAE i Katara. "C-17 gloubmaster" je najveći avion koji je ikada sleteo na niški aerodrom.

I u diplomatskim krugovima nezvanično je potvrđeno da je tovar američkih transportnih aviona činilo oružje, čiji je formalni kupac iz Amerike. Nepoznato je, međutim, gde je krajnje odredište ubojite robe.

Srbiju je, prema saznanjima "Novosti", u trupu tri "gloubmastera" napustila veća količina municije za pešadijsko naoružanje. Reč je o tzv. maloj municiji, koju koriste automatske puške i pištolji. Amerikanci su redovan kupac srpskog automatskog oružja, koje se u SAD neretko prepravlja u sportsko i lovačko naoružanje.

Preko okeana proteklih godina otišle su hiljade tona domaće municije, pištolja i pušaka, od čega najveći deo čini program fabrike "Zastava oružje" iz Kragujevca.

“Američka vojska nabavlja i transportuje oružje i municiju ne samo za sebe, već i za više armija država u kojima SAD imaju vojne baze, kao što su Avganistan ili Irak”, kaže sagovornik "Novosti" upućen u trgovinu naoružanjem.

“U pitanju su partnerske vojske, koje Amerika podržava svojom logistikom. Reč je o takozvanim FMS misijama, čiji je cilj bezbedan transport osetljivih tovara”, navodi on.

Obavljajući ove zadatke, transportni avioni Američkog ratnog vazduhoplovstva krstare svetom, noseći različitu robu. Letelice sletele u Niš u svom tovarnim prostoru nisu imale samo naoružanje, već i druge potrepštine namenjene američkim saveznicima u svetu.

Avion sa oznakom leta RCH559 aterirao je u subotu na pistu niške vadušne luke u 12, a drugi sa oznakom leta RCH202 u 15.37. A, u nedelju, u 13.10 sletela je grdosija američkog vojnog vazduhoplovstva sa oznakom RCH443, a u 15.10 "C-17 gloubmaster" je odleteo za bazu Ramštajn.

Ovo nije prvi put da, posle NATO bombardovanja, avioni Američkog ratnog vazduhoplovstva sleću i odleću sa niškog aerodroma. Vojne letelice SAD tokom 2009. godine "uknjižile" su 22 leta sa civilnog aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu i prevezle 252 "putnika". Ova informacija je zvanično objavljena u statističkom biltenu grada Niša za tu godinu.

U tabelarnom prikazu ostvarenog vazdušnog saobraćaja sa niškog aerodroma, u biltenu je bilo navedeno da su letovi aviona američkog vojnog vazduhoplovstva imali status "biznis" leta.

Kako je bilo poznato da su jula 2005. generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer i tadašnji šef diplomatije SCG Vuk Drašković potpisali sporazum samo o kopnenim linijama komunikacije snaga NATO preko naše teritorije, ove informacije su tada izazvale čuđenje. Na aerodromu "Konstantin Veliki" su, međutim, pojasnili da su američki vazduhoplovi septembra 2009. dovezli opremu i ljudstvo koje je učestvovalo u pripremi i sprovođenju vojno-medicinske vežbe "Medkjur 2009", koja je održana u Nišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.