Srbija

Četvrtak, 20.02.2020.

13:55

"Ponovo bismo investirali u Srbiji"

Većina austrijskih privrednika koji posluju u Srbiji poručila je da bi ponovo investirala u našu zemlju, ali da i dalje postoje izazovi sa kojima se suočavaju.

Izvor: B92

Foto: Depositphotos, sinenkiy

To su pokazali rezultati ankete o poverenju austrijskih privrednika u Srbiji za 2019. godinu koji su danas predstavljeni u Beogradu.

Predstavnica trgovinskog odeljenja ambasade Austrije u Srbiji Erika Teoman Brener, koja je predstavila rezultate, navela je da 25 odsto ispitanih smatra da je Srbija postala regionalni logistički čvor i sedište za ceo region Zapadnog Balkana, i da to pokazuje koliko je Srbija važna i koliko postaje važna.

Ona je kazala i da je 89 odsto ispitanih reklo da bi ponovo investiralo u Srbiji, a da je samo 11 odsto reklo da ne bi.

Brenerova je navela i da je na pitanje da li opet planiraju da investiraju u Srbiji u narednih 12 meseci, 40 odsto njih odgovorilo pozitivno, što je, kako je navela, "visok procenat".

Odgovarajući na pitanja o sopstvenom poslovanju u Srbiji, rezultati ankete su pokazali da su ključni brojevi koji se odnose na poslovanje austrijskih kompanija u prethodnih 12 meseci dobri.

Većina ispitanih rekla je da očekuje da će im u narednih 12 meseci godišnji promet, broj porudžbina i iskorišćenje kapaciteta porasti, a povećan je i broj onih koji misle da će im broj zaposlenih tokom 2020. godine ostati isti.

Kao najveće izazove sa kojima se suočavaju u vezi sa samim tržištem u Srbiji, učesnici ankete su naveli nedovoljno razvijenu infrastrukturu, nedostatak svesti o kvalitetu, kupovnu moć u zemlji, platni moral i dugo čekanje na plaćanje.

Nedostatak kvalifikovane radne snage je, kako je pokazala anketa, još jedan od problema sa kojim se suočavaju u Srbiji.

Odgovarajući na pitanja o celokupnoj ekonomskoj situaciji sa poslovnog stanovišta u prethodnih 12 meseci, 46 odsto ispitanih misli da je ona u tom periodu ostala nepromenjena, 41 odsto smatra da se ekonomska situacija u Srbiji poboljšala, dok je samo 13 odsto ispitanih reklo da se situacija pogoršala.

Kada se radi o predviđanju celokupne ekonomske situacije za narednih 12 meseci, 49 odsto njih smatra da će situacija ostati nepromenjena, 37 odsto da će se ona poboljšati, a 14 odsto misli da će se pogoršati.

Brenerova je rekla da blagi pad optimizma kompanija u odnosu na protekle godine može da ima veze sa pogoršanjem celokupne evropske klime navodeći Bregzit kao primer.

Kako je ona rekla, opšta slika je da je situacija u Srbiji stabilna.

Austrija je drugi najznačajniji pojedinačni investitor u Srbiji i preko 400 austrijskih kompanija ima zavisna privredna društva u Srbijji.

Obim trgovine od 1,1 milijarde evra u prva tri kvartala 2019. godine čini Srbiju daleko iznad svih trgovinskih partnera Austrije na Zapadnom Balkanu.

Anketa je rađena u oktobru 2019. godine i obuhvatila je 80 kompanija koje posluju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

5 h

Podeli: