"Obećali ukidanje penala za penzije, pa ništa"

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović zatražio je od premijerke Ane Brnabić da ukine kaznene poene za odlazak u prevremenu starosnu penziju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2017.

14:40

Foto: B92, screenshot

Orbović je u pismu upućenom premijerki naveo da je izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine dodatno pogoršan položaj penzionera jer je predviđeno da se iznos prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i starosna penzija, s tim što se ona trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Sindikat je podsetio da je vladinom Socijalno-ekonomskom savetu uputio inicijativu za trajno ukidanje kaznenih poena u slučaju prevremene starosne penzije, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije.

"Uprkos pozitivnoj odluci Socijalno-ekonomskog saveta, ali i obećanja tadašnjeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države Aleksandra Vučića da će ta nepravda prema najstarijim građanima biti ispravljena, do obećane izmene nije došlo, pa država i dalje svakodnevno kažnjava one koji odlaze u prevremenu starosnu penziju", navodi se u pismi Orbovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

5 h

Podeli: